NOR Laćarak proslavlja seosku slavu

Mesno udruzenje boraca Narodnooslobodilačkog rata Laćarak  proslavlja sesosku slavu povodom 75 godina od masovnog odlaska Laćaraca u partizane.

Centralna ceremonija polaganja venaca je na spomeniku  zrtvama i borcima NOR-a u centru Lacarka od 12 do 13 i 30. Očekuje se dolazak brojnih delegacija iz Vojvodine i zemalja regiona.

Pomoćnica predsednika „Udruzenja boraca Laćarak“ Savka Jovanovic bila je jedna od svedokinja desavanja 1942. godine. Kao dvogodišnje dete otisla je sa majkom u brigade,  lutala bosanskim šumama, delila sa vojskom sve nedaće i kako kaze, jednom se spasla sigurne smrti. Sada kao 76-godisnjakinja za naš portal evocira sećanja

„Sve što je snalazilo borce to je i mene. Ako nije bilo hrane, grickali smo kukuruz. Ako je bilo mesa, nije se smela loziti vatra, jeli smo sirovo meso. Jednom sam se našalila i rekla da sam jednom i spasla brigadu – ćutanjem. Očekivala se velika ofanziva i komandant je rekao da sva deca moraju ostati u šumi u nekom delu Bosne. Tako sam ja ujutru, po maminom pričanju, kad je komandan došao i video me, pitao gde je ovo dete bilo noćas, a ja sam rekla ž, kad su avioni zujali, ja sam ćutala. Na nesreću, sutradan stigne vest da sva ona deca koja su ostala i čuvari koji su ih čuvali, da su zaklani. Tako da sam ja jedino dete koje je tad prezivelo“ – seća se Savka.

Nakon polaganja venaca biće priređena svečana akademija.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*