Kurzovina fest: Održana prva manifestacija posvećena najznačajnijoj poljoprivrednoj kulturi Srema

U Ogaru, u dvorištu Aksentijevog kućerka, je proteklog vikenda održana manifestacija “Kurzovina fest”, posvećena kukuruzu i kukuruzovini (kurzovina), kao jednoj od glavnih poljoprivrednih kultura u Sremu, koji je nekada, osim što je služio kao hrana, bio i jedna od omiljenih zanimacija najmlađih Sremaca. Od hrane do zabave, od tradicionalnog do modernog – Aksentijevo dvorište je privuklo veliki broj učesnika i posetilaca. Prvu manifestaciju “Kurzovina fest” organizovala je Turistička organizacija Opštine Pećinci, a pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave.

Ljubica Bošković, v.d. direktor TO opštine Pećinci, nije krila zadovoljstvo odzivom posetilaca na prvom „Kurzovina festu“.

„Od početka nam je ideja bila da okupimo što veći broj ljudi i da se svi zajedno dobro provedemo, a ujedno da se podsetimo šta su kuruz i kurzovina bili Sremcima nekada, ne zanemarujući današnju ulogu ove poljoprivredne kulture u životu sremskog sela. Čuvamo tradiciju, ali nijednog trenutka ne zanemarujemo savremene trendove. Tako smo paralelno sa nekim tradicionalnim načinima korišćenja kuruza i kurzovine, danas imali prezentaciju najkvalitetnijih i najnovijih sorti NS semena. Taj spoj tradicionalnog i modernog pokazao se danas kao dobitna kombinacija i po svemu sudeći ova manifestacija, iako je donekle okrenuta prošlosti, ima budućnost“ — izjavila je Bošković.

Celodnevni program manifestacije započeo je sa najmlađim Ogarčanima, koji su pravili mozaike od kukuruza i žita i takmičili se u pravljenju čardaka od čokanja, dok su vredne članice udruženja žena bile zadužene da podsete na tradicionalne rukotvorine ali i nezamenljiv kolač Sremaca -kolač na kuruzovini. Popodnevni sati bili su u znaku tamburaša i poezije sremskih pesnika, a program su svakako obogatili Folklorno društvo “Izvor Donji Tovarnik“ i pevačka grupa „Svitac“ iz Deča.

I dok su se u oranijama krčkali kačamak i paprikaš, na drugoj strani dvorišta održalo se zanimljivo takmičenje u najvećem klipu ovgodišnjeg roda kukuruza, gde je prvu nagradu odneo Mihajlo Cvetinović iz Ogara. Drugo mesto pripalo je Emi Stojnić iz Ašanje, dok se na trećem mestu našao klip Verice Vidicki iz Deča.

Među brojnim poslasticama koje su pripremile članice udruženja žena, žiriju nikako nije bilo lako da se odluči koji je slatki kolač – kolač na kuruzovini, najbolji. Međutim, odluka je morala da se donese, te je prvo mesto pripalo UŽ “Sremice” iz Pećinaca, drugo UŽ “Jakovke” iz Jakova, dok se na trećen našao kolač UŽ “Perla” iz Boljevaca. Pored kolača na kuruzovini, nagrade su pripale i udruženjima koja su pripremile naukusniju proju, te je prvo mesto osvojilo UŽ “Bečmenke” iz Bečmena, drugo UŽ “Sunčev cvet” iz Donjeg Tovarnika, a treće UŽ “Majka Angelina” iz Kupinova. Za najbolji štand proglašen je štand UŽ “Kolevka Srema” iz Pećinaca. Specijalne nagrade otišle su u ruke proizvođačima meda “Radošević” iz Ogara, UŽ “Šimanovčanke” iz Šimanoovaca i UŽ “Veselice” iz Deča, koje su pripremile najveći kolač na kuruzovini.

Večernji sati bili su rezervisani za koncerte grupe „Divlja ruža“ i benda Aleksandra Stojanovića i Jovane Milić.

Sve je u Ogaru bilo u znaku kukuruza i Srema – od tamburaša, preko kačamaka i paprikaša, proje i kolača na kuruzovini, dečijeg nadmetanja u pravljenju čardaka od čokanja i takmičenja u najvećem klipu kukuruza, primera nekadašnjeg krunjenja kukuruza, do veselih Sremica i Sremaca. Sunčan jesenji dan bio je obojen bojama jeseni, a organizatori su se pobrinuli da svaki posetilac pronađe nešto za sebe.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*