Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini: Ukrajinska narodna nošnja

Narodna nošnja simbol jr svakog naroda i po njoj su prepoznatljivi. Ukrajinska nošnja  razlikuje se od svih ostalih i veoma je specifična jer se izdvaja po vezu i šarama.

Kulturno -umetničko društvo „Kalena“ iz Indjije neguje tradiciju nošnje i narodnih igara iz Ukrajine, gde stariji prenose tradiciju na mladje.

Ukrajinsku narodnu nošnju prepoznaćete po šarenolikosti i dosta cvetnih motiva, a najviše dominira crvena boja. Posle crvene tu je i žuta boja, zatim zelena, dok je crna retko zastupljena i  često je bila zamenjena sivom ili tamno braon bojom.

Ukrajinska narodna muška nošnja sastoji se od košulje i pantalona. Muške košulje su imaju izrez sa prednje strane, a rez je ukrašen vezom.

Ukrajinska narodna ženska nošnja sastoji se od tri dela. Košulje (kratke i duge), suknje i poneva. Duge košulje bile su svečane. Njihov rub je bio ukrašen vezom. Ukrajinsku nošnju teško je zamisliti bez poneva. Svakodnevni ponev bio je crn. Poneva je bila podeljena na dva dela: jedan je prekrivao prednji deo tela, a drugi zadnji. Ovaj odevni predmet je bio različite dužine, a najčešće je prekrivao ženska kolena. Naravno svečanu nošnju činio je ponev napravljen laganije tkanine, ponekad od svile koja je ukrašena vezom ili kariranim ornamentom.

Crtež na ukrajinskoj narodnoj nošnji najčešće prikazuje dva elementa, a to su voda i sunce. Simbolični oblik valovite grane sa cvećem povezan je sa mladošću, ljubavlju. Takav ukras se mogao videti na odeći mladih. U dekoru narodne nošnje preovladavao je cvetni ukras.

Ukrajinska narodna nošnja za žene uključuje perle, koje su nosile isključivo prazničnim danima. Skromne seoske devojke koristile su vrpce i cveće kao ukras, dok su bogatije dame mogle sebi priuštiti nakit od plemenitih metala.

Pojas je takođe jedna od karakteristika muške i ženske ukrajinske narodne nošnje. I on je bio ukrašen vezom i raznim motivima. Bogati ljudi su pojaseve vezivali kopčom od plemenitog metala. Bogati građani praznicima su nosili kaiševe napravljene od srebra, pa čak i zlata.

Projekat ” Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini” sufinansiran je iz Budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*