Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini: Udruženje „Srpsko – Ukrajinsko prijateljstvo“ Inđija

16. oktobra 2009. osnovano je Udruženje „Srpsko- Ukrajinsko prijateljstvo“ Inđija.  Na osnovu predloga o saradnji dva društva, KUD „Kalina“ i Zavičajnog društva „Đorđe Vojnović“ koji su predstavljali Petar Zakamarok i Dimitrije Čortan, doneta je odluka da se osnuje udruženje „Srpskog –Ukrajinskog prijateljstva“.

16. oktobra 2009. godine kada je sazvana osnivačka Skupština izabrani su organi Udruženja i pristupilo se njegovom osnivanju. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 17 članova, koji su izabrali za predsednika novoosnovanog udruženja Petra Zakamaroka, potpredsenik je Dimitrije Čortan, a sekretar Slavica Stefanović.

Ciljevi, zadaci, svrha i područje delovanja rada Udruženja „Srpsko-Ukrajinsko prijateljstva“ su usvojeni na osnivačkoj skupštini koja je održana 16. oktobra 2009.

Udruženje „Srpsko-Ukrajinsko prijateljstvo“  organizuje kulturne umetničke večeri, svečanosti posvećene znamenitim ličnostima oba naroda. Udruženje „Srpsko-Ukrajinsko prijateljstvo“ organizovalo je večeri Tarasa Ševčenka, Lesje Ukrajinke, zajednički kulturno foklorni nastup sa KUD „Soko“ Inđija i OKUD „Inđija“ iz Inđije. Takođe saradjuje sa „Srpsko-ukrajinskim prijateljstvom“ iz Novoga Sada, sa Savezom Rusina Ukrajinaca, sa KUD-om „Petro Kužnjak“ iz Orahova. Udruženje „Srpsko-Ukrajinsko prijateljstvo“ učestvuje i u štampanju knjige (monografije) Ukrajinskom kulturnom- umetničkom društvu „Kalina“ povodom jubileja 10. godina od osnivanja i rada.

Projekat ” Kulturni život Ukrajinaca u Vojvodini” sufinansiran je iz Budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*