Kulturni centar Inđija: Predavanje posvećeno Draganu Aleksiću

Predavanje dr Jasne Jovanov koje će biti posvećeno Draganu Aleksiću i njegovom dadaističkom delovanju, održaće se 20. marta 2019. godine u 18 sati u maloj sali Kulturnog centra Inđija.

Tokom predavanja dr Jasna Jovanov će predstaviti knjigu Dragan Aleksić-Likovne kritike, koju je priredila i za koju je dobila prestižnu Nagradu „Pavle Vasić’’, 2018. godine. Publika će takođe imati priliku da pogleda TV film „Poslednja dadaistička predstava“, koji je snimljen 1992. godine u produkciji TV Novi Sad, po scenariju Jasne Jovanov, u režiji Aleksandra Davića.

Kao jedan od prvih umetničkih pokreta koji su tekli parlelno sa svetskim dešavanjima, dadizam na jugoslovenskim prostorima predstavlja fenomen koji je i dobio svoje tumačenje na globalnom planu. Pored Gojka Tešića, Miodraga B. Protića, Irine Subotić, Marije Cindori i drugih, dr Jasna Jovanov se ovim fenomenom bavi dugi niz godina, od uključivanja u realizaciju dadaističke enciklopedije Crisis and the Arts: The History of Dada. The Eastern Orbit: Russia, Georgia, Ukraine, Central Europe and Japan, Vol. IV (General Editor Stephen C.Foster) New York: G.K. Hall& Comp. Publishers objavljene 1998., a potom i studije Demistifikacija aporkifa – Dadaizam na jugoslovenskim prostorima (1920-1922) iz 1999. godine i mnogih drugih tekstova koji su usledili. Trenutno je angažovana na međunarodnom projektu „Centralno-evropske avangarde“ koju organizuju Muzej Lajoša Kašaka iz Budimpešte i grupa istoričara umetnosti sa Univerziteta Manitoba i Vanderbilst iz SAD.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*