„Краљице“ прошетале Румом, прво посетиле Градску кућу (видео)

Поводом славе Духови у Цркви Силаска Светог Духа на апостоле у Руми одржана је литургија коју је служио епископ сремски Василије. Уз велики број верника, пажњу присутних привукле су Краљице – девојке специјално обучене за ову прилику.

 

„Учествовала сам прошле године први пут, прошле године сам била Краљица, сад сам краљ. Наша улога је да идемо по домаћинствима и сматрам да треба да се очува овај обичај“, каже Ана Галечић,  чланица АНИП „Бранко Радичевић“ Рума.

 

Обичај Краљица које иду на Духове од куће до куће постојао је на простору Срема, али је временом заборављен, да би се захваљујући раду АНИП-а Бранко Радичевић вратио у Руми.

Ове године у обичају Краљице учествују три краља, три краљице, краљичица по један горњи и доњи певач и барјактар.

 

„Прве године када смо пролазили Румом грађани нису ништа знали о томе, данас већ знају шта су Краљице и то полако постаје традиција“, наводи Петар Поповић, руководилац АНИП „Бранко Радичевић“.

 

По завршетку литургије Краљице су добиле благослов од владике да реализују овај обичај, а прва дестинација данашњих краљица по први пут од када је обичај обновљен била је градска кућа, где су Краљице дочекале председница Општине Рума Александра Ћирић заједно са својом заменицом Биљаном Поповић – Јовановић.

 

 

Након тога Краљице су наставиле своју посету домовима грађана и молби за здравље, за добробит и успех укућана.

 

 

Весна Самарџија