Komlikovana zaštita voćnjaka i vinograda zbog padavina

Česte kiše prethodnih dana pogodovale su usevima i na sremskim njivama. Kiša je dobro došla i zasadima voća i vinove loze, međutim, ono što nije dobro su niske temperature vazduha zbog kojih mnogi hemijski preparati za zaštitu voća ne mogu da se koriste. Treba dobro voditi računa pri izboru preparata i, svakako, slušati savete stručnjaka kako bi zaštita dala očekivani rezultat i na kraju zdrav i klvalitetan rod.

I u zasadima voća kiša je poboljšala losu situaciju iz prethodnog perioda. Česte kiše uzrokovale su i češću zaštitu koju je teško obaviti jer su padavine svakodnevne. Ipak voćari moraju iskoristiti svaki trenutak kada mogu da uđu u svoje zasade i obave zaštitu. Zbog niskih temperatura monogi preparati neće delovati, pa je reč struke veoma važna. U zasadima jabuke, kažu stručnjaci, evidentna je pojava venturije i pepelnice, a tretmani zaštite su česti.

O tretmanima  zaštite i primeni adekvatnih preparata treba ovih dana da razmišljaju i vinogradari. Vinova loza je, u najvećem broj sorti, u fazi cvetanja.

Savet stručnjka voćarima je i da ukoliko je sa kišom bilo i grada, da u roku do 24 sata obave zaštitu prepratima na bazi bakra ili kaptana da bi se sprečio ulazak patogena. Ukoliko ima većih oštečenja, takve plodove treba ukloniti, poručuju stručnjaci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*