Jačanje društveno ekonomskog razvoja u prekograničnom području između Srbije i BIH-INFO radionica u Sremskoj Mitrovici

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici predstavljanjen je konkurs za dodelu sredstava za podršku otvaranju novih radnih mesta u malim, srednjim i velikim privrednim društvima na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Svi privrednici koji imaju projekat koji se sporovodi na teritoriji Vojvodine,  a tiče se proizvodne delatnosti i otvaruju između 10 i 100 radnih mesta imaju pravo  za subvencije koje su u nekom ranijem periodu bile vezane samo za strane investitore  Konkurs je raspisan do 01. decembra ili do utroška sredstava, a odvojena sredstva za ovu namenu su 350 miliona dinara.

Evropska unija nastavlja da finansira Prekogranični program Srbija – Bosna i Hercegovina kroz instrument za pretpristupnu pomoć. Za programski period 2014-2020 koji nosi naziv IPA 2 obezbeđeno je ukupno 14 miliona bespovratnih sredstava sa ciljem nastavka jačanja društveno ekonomskog razvoja u prekograničnom području između Srbije i BIH. Do sada je, u periodu od 2007-2013 odobreno ukupno 8,92 miliona evra za projekte realizovane u okviru programa. Tim povodom u Sremskoj MItrovici održana je INFO radionica. Prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava, sportskih organizacija, Javnih komunalnih preduzeća i drugi.

“U konkursu može da učestvuje pravno lice i to neprofitabilno i registrovano na teritoriji Srbije ili Bosne i Hercegovine. Dvofazni je konkurs, prvo se prilaže nacrt predloga projekta a rok je do 16. novembra. Opredelili smo 5,4 miliona evra bespovratnih sredstava. Učesnici su dužni da obezbede deo finansija i to15 procenata od ukupne sume”, rekao je Darko Čupranović, šef zajedničkog tehničkog sektora za program prekogranične saradnje Srbije i BIH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*