Izložba “Aprilski rat i prvi dani NDH” (VIDEO)

U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici otvorena je izložba “Aprilski rat i prvi dani NDH”, čime je pored parastosa koji je održan prošle nedelje u mitrovačkoj kasarni za pale branioce grada tokom Aprilskog rata i osveštenja spomenika palim braniocima 1941. godine, započet niz obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata na prostoru
Kraljevine Jugoslavije.

Izložba koja nosi naziv “Aprilski rat i prvi dani NDH” svečano je otvorena u
Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici. Otvaranjem ove izložbe u gradu na Savi obeleženo je osam decenija od početka Drugog svetskog rata na prostoru Kraljevine Jugoslavije. Inicijativu za obeležavanje ovih godišnjica dao je novinar Stevo Lapčević a podršku je pružila lokalna samouprava i Muzej Srema.

Ispred lokalne samouprave, izložbu je otvorio Vasilj Ševo načelnik Gradske
uprave za sport i kulturu. U Sremskoj Mitrovici prvi put je organizovana izložba o ovoj temi koja je inače kroz istoriju retko obrađivana. Andrija Popović direkor Muzeja Srema zahvalio se svima koji su učestvovali u pripremi ove izložbe.

Izložba predstavlja rekonstrukciju događaja u Sremskoj Mitrovici od izbijanja Drugog svetskog rata do leta 1941. godine. Šta će sve posetioci moći da vide, ukratko je opisao Nenad Radmanović, kustos Muzeja Srema.

Prema najavi organizatora, izložba će biti otvorena do daljnjeg i svake godine će se nadograđivati, a svi zainteresovani mogu da je pogledaju uz
poštovanje protivepidemioloških mera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*