Irig: Uskoro izgradnja Šumskog selfnes centra

Posetioci iz Srbije, regiona pa i celog sveta, uskoro će u Vojvodini imati priliku da iskuse jednistvene sadržaje u okviru takozvanog Šumskog selfnes centra koji će biti izgrađen u selu Šatrinci, u opštini Irig.

– Iako su mediji pisali o izgradnji spa centra u Šatrincima, moramo da napravimo ispravku. Nije reč o spa, već o Šumskom selfnes centru. „Prirodni selfnes“ je i naziv ovog projekta, a biće to jedinstvena turistička ponuda u ovom prekograničnom regionu između Srbije i Mađarske – kaže za eKapiju Bojana Drinić iz Opštine Irig.

Kako je istakla, za potrebe ovog Šumskog selfnes centra biće rekonstruisan autenitičan objekat u opštini Irig, a Šumski selfnes centar obogatiće turističku ponudu celog regiona kako smeštajnim kapacitetima, tako i ponudom u vidu novoformirane staze „Zdravlje“ i senzorne bašte za čiju postavku je zadužen Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu. Postavke će sadržati specifični sastav biljaka koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje ljudi.

-Imaćemo i dendroterapije, čajne ceremonije, fotosafari, aromaterapije…- ističe Drinić.

Ona navodi da će se, kroz treninge i radionice, podići kapaciteti zainteresovanih strana za destinacijski menadžment u okviru ovog vida turizma. Prioritet će biti razvoj specifičnih veština i alata koje će omogućiti uspešno plasiranje turističih usluga u zdravstvenom turizmu.

– Projekat obuhvata i organizaciju međunarodne konferencije posvećene izazovima i mogućnostima koje pružaju nove turističke niše u cilju razvoja regiona čiji organizator će biti Udruženje „Irig moj grad“. Ceo projekat zapravo je posvećen iskorišćavanju lokalnih resursa, prirodnih i ljudskih, ali i njihovom povezivanju u cilju kreiranja jedinstvene turističke ponude koja u potpunosti poštuje zakone prirode – navodi Drinić.

Mesto na kom će se graditi Šumski selfnes centar (Izvor: eKapija)
Mesto na kom će se graditi Šumski selfnes centar (Izvor: eKapija)

Nosilac projekta je Opština Irig, a partneri su Mora tourist Informacios es Szolgaltato Nonprofit Korlatolt Felelossegu Tarsasag iz Morahalomа, zatim Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada i Udruženje građana „Irig moj grad“. Vrednost projekta iznosi gotovo 400.000 EUR, pri čemu će Evropska unija kao investitor uložiti u projekat 338.124 EUR kroz program INTEREG IPA CBC HU/SRB prekograničnog projekta, Opština Irig 25.000 EUR, dok ostatak troškova snose partneri.

– Početak izgradnje velnes centra očekuje se u junu 2019. godine, a raspisivanje tendera za izvođače radova očekuje se u maju. Kraj projekta predviđen je za oktobar 2020 – kažu nam u Opštini Irig.

Kako navode, ova investicija će itekako uticati na razvoj turizma iriške opštine prema kome je, pored voćarstva i vinogradarstva, ona usmerila svoj razvojni plan.

– Sve više turista dolazi u našu opštinu, a od Turističke organizacije opštine Irig dobili smo i zvaničan podatak da se u 2018. godini registrovalo još 20 smeštajnih jedinica, što iznosi 30% više nego u prethodnoj godini, tako da sada na teritoriji opštine Irig postoji oko 1.500 ležaja. Međutim, na razvoju turizma se više radilo u zapadnom delu opštine, gde je smeštena i čuvena Banja Vrdnik, ali plan lokalne samouprave je da se oživi i istočna strana opštine. Ovaj projekat u Šatrincima upravo je korak ka realizaciji te zamisli – priča za eKapiju Bojana Drinić.

Ovo je, možemo reći, samo početak kada je reč o razvoju ove opštine. Naime, Irig je kod Uprave za kapitalna ulaganja konkurisao sa pet projekata i uskoro očekuju rezultate konkursa.

Izvor: eKapija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*