Irig: Proslavljeno 177 godina Srpske čitaonice

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisisutvovala je 14. februara u Srpskoj čitaonici u Irigu proslavi krsne slave Svetog Trifuna i obeležavanju 177 godina postojanja jedne od najstarijih čitaonica na našim prostorima.

Čestitajući jubilej Miloševićeva je istakla da je više od vek i po postojanja jedne od najvažnijih institucija kulture, kao što je Srpska čitaonica u Irigu, za ponos svih nas koji poštujemo kulturno nasleđe koje knjige predstavljaju.

Ona je dodala da je Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata, značajno pomogla svim bibliotekama u Vojvodini za kupovinu knjiga, opremanje ili rekonstrukciju i da će se sa tom podrškom nastaviti u budućnosti.

Direktorka Srpske čitaonice u Irigu Vera Novković istakla je da se proslava Svetog Trifuna i Srpske čitaonice u Irigu održava tradicionalno, a posebno je istakla da je dobitnica 37. nagrade „Luča” za prošlu godinu, za doprinos razvoju kulture i kulturnog stvaralaštva na području opštine Irig Vesna Petrović, bibliotekar – savetnik iz Sremske Mitrovice, dobila za svoj projekat „Katalog biblioteka Fruškogorskih manastira”, za šta je imala podršku Srpske čitaonice u Irigu.

Proslavu je ulepšao Bogoslovski hor iz Sremskih Karlovaca, osveštan je slavski kolač i vinova loza, a ovom prilikom nagrade su dodeljene i najvernijim čitaocima biblioteke, među kojima su i najmlađi čitaoci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*