Институт за онкологију Војводине по први пут применио нову методу зрачења

Брахитерапија дојке, коју до сада нико у Србији не спроводи, успешно је примењена данас на Институту за онкологију Војводине, и то код 62-огодишње пацијенткиње, а којој је недавно одстрањен тумор на дојци.

Ова терапија представља велики помак у области радијационе онкологије, пре свега у погледу максималне поштеде околине регије која се зрачи, чиме се може боље очувати функција околних здравих органа који минимално трпе нежељене ефекте зрачења.

Онколошки институт у Будимпешти је био један од првих центара у којима је започета примена брахитерапије дојке, а проф. др Чаба Полгар, један од пионира из ове области и један од стручњака на светском нивоу, данас је на Институту за онкологију Војводине, заједно са проф. др Тибором Мајором, асистирао при примени ове нове методе радијационом онкологу и начелници Одељења за радијациону онкологију др Оливери Иванов.

„Сама интервенција брахитерапије дојке трајала је 30 минута уз претходну припрему, а након чега је креиран брахитерапијски план и спроведена прва фракција зрачења. Све је протекло у најбољем реду, а посебно ми је драго што уводимо нову методу баш сада, јер се октобар свуда у свету обележава као Међународни месец борбе против карцинома дојке“, казала је др Оливера Иванов.

Брахитерапија дојке је стандардна процедура која се користи у бројним најразвијенијим радиотерапијским центрима широм света. Захтева посебну опрему и обучен кадар, а да ће она постати стандард и на Институту за онкологију Војводине, истакао је и директор института проф. др Зоран Радовановић.

„Већ од следеће године, уз помоћ Покрајинске владе, Институт за онкологију Војводине ће набавити најсавременију брахитерапијску опрему“, навео је проф др Радовановић, истакавшти да и то сведочи о континуираном улагању у развој радиотерапијских метода на Институту за онкологију Војводине.  

Осим боље поштеде околних ткива, велика предност брахитерапије у односу на конвенционалне методе зрачења јесте краће трајање третмана, па тако уз помоћ те терапије, пацијенткиње завршавају комплетну радиотерапију за пет дана, уместо за шест недеља, колико може да траје третман телетерапијом.

Извор/ Фото/ Институт за онкологију Војводине