Inđija: I u javnoj rasveti – štednja

Praznična, dekorativna, rasveta je ugašena – uvećani računi za utrošak stižu i opštinskim budžetima, ali ostaje ona redovna javna rasveta – kao stalni trošak. U inđijskoj opštini godišnji „ceh“ javne rasvete kreće se od 35. do 40. miliona dinara, šta pali lampicu-upozorenja i otvara pitanje:  da li se ovi troškovi mogu umanjiti. Tehnologija daje potvrdan odgovor – štedljive, a posebno led sijalice su rešenje. Javna rasveta je u nadležnosti Javnog preduzeća „Inđija put“, a direktor Zoran Milićević ima plan da se, posle pilot projekta u nekoliko ulica, uveća broj led sijalica. Od 4.500 živinih sijalica, do sada je oko 1.000 zamenjeno sa natrijumovim, koje smanjuju potrošnju za 20 odsto, dok kod led rasvete štednja dostiže i 70 procenata.

Da li ista priča može da važi i za domaćinstva. Led sijalica od 7 vati menja običnu od 60 , traje 25.000 sati za razliku od obične koja „istera“  1.500  – malo više od pola godine upotrebe. Na godišnjem nivou led sijalica potroši struje za oko 860 dinara, a klasična oko 7.200. Šta je onda problem – investicija : led sijalica je od obične 23 puta skuplja. Da li se neko osmelio u ovu „investiciju“  proverili smo na licu mesta – u anketi, a stariji, oni koji imaju dovoljno za život,  kažu da su probali i sa ovim vidom štednje, dok mladi, uobičajeno, ne veruju da je to „ono-pravo“ .

Lokalne samouprave rešenje za racionalnu potrošnju električne energije vide u javno-privatnim partnerstvima, s obzirom na to da su veliki početni, investicioni troškovi u „pametnu rasvetu“ zasnovanu na visokosenzitivnim led sijalicama, koje se heraklitovski „s merom pale i gase“. A Sremcima koji imaju iskustvo suživota sa Nemcima – ostaje pouka : štedi kad imaš, a ne kada nemaš.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*