Inđija: Poseta pokrajinskog sekretara zadrugama U Beški

Da li za vojvođanske ratare dolaze bolji dani – deo odgovora stiže iz Beške, jer je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević u ovom sremskom selu posetio dve zadruge. Odgovor može da bude – da, i za male poljoprivredne proizvođače kojima su zadruge “sigurna kuća” za surovu tržišnu utakmicu – pogotova zadruge novijeg datuma kao što je “Beška agrar” koja obezbeđuje najsavremenije skladišne kapacitete.  Aleksandar Vlaović, direktor, kaže da su ukupni skladišni kapaciteti standardne tehnologije 25.000 tona, a po jedinstvenoj  tehnologiji – 2.000 tona. Zadrugari obrađuju oko 1.300 hektara, kooperanti do 4.000 hektara i  to pretežno kukuruz, pšenicu i suncokret

Opština Inđija ove godine značajno je uvećala agrarni fond, jer u zadrugarstvu vidi najefikasniji način pomoći malim gazdinstvima I ruralnom razvoju.  Vladimir Gak, predsednik opštine ističe da je ovogodišnji poljoprivredni fond uvećan za 10 miliona dinara od prethodnog,  koji  je petostruko veći od svih ranijih. Uspeh opštine se meri celovitim razvojem privrede, poljoprivrede, obrazovanja, sporta i kulture, naglasio je Gak u obraćanju medijim.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević upozano se u detalje sa opremom koja je na usluzi kooperantima u zadruzi “Beška agrar” i  naglašava da su ovo pravi primeri zadrugarstva, jer skladištenje ratarima obezbeđuje bolju poziciju na tržištu. Radojević  očekuje da će  tehnologija, jedninstvena u Srbiji, ali na Balkanu, pokazati dobre rezultate i da će se implementirati u mere podrške.

Ova, kao  i stara zemljoradnička zadruga u Beški, koja obraćuje 430 hektara zadružne ekonomije I servisira potrebe kooperanata na još 2.000 hektra, bile adrese mini turneje pokrajinskog sekretara po Sremu  i to kao primer ka kom cilj treba zadrugarstvo da se razvija u Vojvodini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*