Inđija: Novi Slankamen/Novi Karlovci: Poseta ministra poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović boravio je juče u opštini Inđija. Nedimović je, zajedno sa predsednikom Opštine Vladimirom Gakom, najpre obišao hladnjaču ZZ „Voćar“ u Novom Slankamenu, a zatim se obratio i poljoprivrednicima u Novim Karlovcima.
Tokom obilaska hladnjače ministar se osvrnuo na trenutno stanje u voćarskoj proizvodnji istakavši da je ZZ „Voćar“ iz Novog Slankamena primer kako treba da funkcioniše zadrugarski sistem u Srbiji.
-Kada se poljoprivrednici udruže u zadruge, mi kao Ministarstvo možemo mnogo više da im pomognemo. Više novca smo predvideli za zadruge nego za poljoprivredna gazdinstva, jer nam je cilj da udružujemo ljude. Ukoliko budemo imali više zadruga, onda ćemo dobiti ono što nam treba kako bi izvozili, a to su količina i standardizovanost kvaliteta- kaže ministar Nedimović i dodaje:
Nedimović je dodao da je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u fokusu voćarstvo i povrtarstvo, jer se najveća dodata vrednost pravi upravo sa ove dve grane poljoprivrede. ZZ „Voćar“ iz Novog Slankamena osnovana je 2012. godine i okuplja 42 voćara iz tog, ali iz pojedinih okolnih sela sa teritorije inđijske opštine. Kako ističe Nikola Kotarac, direktor zadruge, u planu im je izgradnja još jedne hladnjače u blizini postojeće, koja se nalazi na izlazu iz sela ka Krčedinu.
Zahvaljujući dobroj saradnji sa Opštinom Inđija nedavno je izvršeno otuđenje parcele na kojoj će se nalaziti nova, druga hladnjača ZZ „Voćar“.
Predsednik Opštine Vladimir Gak je istakao da će ta lokalna samouprava uvek izaći u susret poljoprivrednicima i zadrugarima u okvirima svojih ovlašćenja i kroz finansijsku pomoć.
-Za razliku od prethodne godine, sredstva za pomoć poljoprivrednoj proizvodnji u lokalnom budžetu povećali smo za 10 miliona dinara. Trudićemo se da budžet za poljoprivredu svake godine bude još veći, jer se opština Inđija u značajnoj meri oslanja na poljoprivredu i zbog toga je neophodno da pomognemo koliko je u našoj moći- istakao je Gak.
Nakon obilaska hladnjače u Novom Slankamenu, ministar Nedimović i predsednik Gak uputili su se u Nove Karlovce gde su paori iz tog sela, na licu mesta,  imali priliku da se informišu  o svim temama koje su ih interesovale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*