Inđija: OKUD „ Inđija“ – očekuje podršku opštine

U skladu sa utvrđenim opredeljenjem da svi najvažniji segmenti lokalne zajednice imaju pravo na sufinansiranje svoje delatnosti budžetskim sredstvima – opština Inđija raspisala je konkurs  za programe i projekte u kulturi, a koji je zaključen 20.februara. Konačna odluka o raspodeli sredstava nadležne komisije saznaće se uskoro. Jedno od brojnih udruženja koje učestvuje na ovom konkursu je i omladinsko kulturno-umetničko društvo „Inđija“, a od predsednika upravog odbora Zorana Drče saznajemo da je za poslenike u kulturi sve teže, sponzora je sve manje, odnosno, ljudi dobe volje imaju sve manje sredstava. Negovanje kulturne tradicije zahteva značajna finansijska sredsta, narodne nošnje i oprema je skupa, odlazak na festivale podrazumeva i značajne putne troškove, ističe Drča.

Uprkos svemu rukovodilac najmlađeg , od 10. kulturno-umetničkih društava na području opštine Inđija – ne gubi nadu, jer kažu –  ona je pogonsko gorivo kulturnog amaterizma. Učestvujući na ovogodišnjem konkursu Zoran Drča veruje da će novo opštinsko rukovodstvo imati više „sluha“ za negovanje kulturne tradicije i da će prevazići dosadašnju praksu kada kulturno-umetnička društva dobiju manje od polovine „obećanih“ sredstava za svoj rad.

Aktuelni opštinski konkurs posebno će podržati organizovanje kulturnih događaja, kontinuiran rad na očuvanju i negovanju narodnih običaja,učešće na takmičenjima, festivalima, savetovanjima i podsticanje amaterskog kulturno-umetničkog stvaralaštva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*