Inđija: Divlje deponije- ozbiljan ekološki problem

Dodatnim tablama o zabrani odlaganja smeća i pojačanom inspekcijskom kontrolom, Opština Inđija pokušaće da stane na put sve brojnijoj pojavi divljih deponija na teritoriji te sremske opštine. Kako je nedavno istakao predsednik Vladimir Gak, sve će biti bezuspešno ukoliko svest samih građana se ne podigne na viši nivo.
Divlje deponije su ozbiljan ekološki problem i stručnjaci to stalno ističu. Neretko pored puta ili u vikend zonama možete ugledati od „brdašća“ pa sve do samih „planina“ smeća koje je odloženo na mestima koja za to nisu predviđena. Koliko problema stvaraju divlje deponije govorili su i predstavnici opštine Inđija na nedavno održanom sastanku Sistema 48. Prema izveštaju inđijskog Komunlaca , u prethodne dve nedelje očišćeno je nekoliko divljih deponija.  Akcenat je bio na deponiji u Krčedinu koja je, zbog velike količine smeća, čak zakrčila atarski put od Krčedina do Novih Karlovaca.
Problem je svest građana. Koliko smo zaista svesni šta sami sebi i prirodi činimo bacajući otpad na mesta koja za to nisu predviđena.
Ukoliko ne može da se utiče na svest građana, onda se neodgovornost mora kažnjavati. Prema rečima prvog čoveka opštine Inđija biće pojačane kontrole komunalnih inspektora na potezima gde se stvaraju divlje deponije, poput vikend naselja Breskvik i Beške, takođe i dodatne table sa natpisom da je zabranjeno bacanje smeća.
Čišćenje deponija nije jeftina stvar. Godišnje inđijski „Komunalac“ za tu namenu izdvaja između 500 hiljada i milion dinara, a kako kažu nadležni, taj novac može da se iskoristi na bolji način npr u humanitarne svrhe, samo da imamo malo više kućne kulture.
Attachments area

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*