Inđija: Sredstva za veštačko osemenjavanje

U Agenciji za ruralni razvoj opštine Inđija potpisana su 42 ugovora u okviru prvog preseka dodele bespovratnih sredstava namenjenih za veštačko osemenjavanje.  Za ovu namenu, lokalna samouprava u 2017. godini opredelila je ukupno 3 miliona dinara, dok je u prvom preseku predviđeno oko 750 hiljada dinara. Podsetimo, opština Inđija u 2017. godini, na ime podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, predvidela je ukupno 24 miliona iz budžeta.

Stočari sa teritorije inđijske opštine pozdravljaju mere koje lokalna samouprava sprovodi kako bi pomogla njima , ali i ostalim poljoprivrednicima. Napravljen je prvi presek za dodelu sredstava namenjenih za veštačko osemenjavanje i potpisana su 42 ugovora.

Sredstva predviđena za veštačko osemenjavanje, u prvom preseku dodeljena su u visini od 750 hiljada dinara i odnosi se na zahteve podnete u periodu od 1. novembra 2016. do 31. aprila 2017. godine.

Za meru veštačko osemenjavanje predviđeno je ukupno 3 miliona dinara. Kako ističu preddstavnici opštine Inđija, ukupno 24 miliona dinara ove godine je izdvojeno iz lokalnog budžeta na ime podsticajnih mera koje se, pored veštačkog osemenjavanja odnose i na podsticaj za ulaganje u fizička sredstva-nabavku mehanizacije, opreme za pčelarstvo i drugo.

Podsetimo, Opština Inđija je, preko Agencije za ruralni razvoj, ove godine uvela  meru koja se odnosi na finansiranje dela kamate za kratkoročne kredite namenjene poljoprivrednicima I, kako ističu, uskoro će biti upućen javni poziv svim zainteresovanih bankama. Deo kamate finansira se u iznosu do 80 odsto.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*