Inđija: Prvi Sajam fruškogorskih vina

Dan uoči gradske slave, Duhovi u subotu, 26. maja u dvorištu Kuće Vojnovića održan je 1. Sajam fruškogorskih vina u Inđiji. Organizator manifestacije Udruženje „Vina Inđije“ organizovalo je bogat program, a na sajmu je učestvovalo više od 20 fruškogorskih vinarija sa preko 150 vina. Organizatorima su podršku pružili Turistička organizacija, Kulturni centar i Opština Inđija.

Preko 100 kvalitetnih vrsta vina na jednom mestu. Tako se rečima može opisati slika sa 1. Sajma fruškogorskih vina u Inđiji. A ono što se ne može opisati jeste njihov ukus i atmosfera koja je tokom celog dana bila na veoma visokom nivou, za šta su se pobrinuli organizatori, Udruženje „Vina Inđije“.

-Naše udruženje je mlado i postoji četiri godine, te smo se sada odlučili da organizujemo sajam vina i vežemo ga za Frušku goru. Uspeli smo da okupimo 21. vinariju- rekao je Aleksandar Ivaniš, predsednik Udruženja „Vina Inđije“  i dodao:

-Svake godine ćemo imati goste, a ove su nam stigla vina iz manastira Hilandar. Jako smo zadovoljni posetom i brojem vinara koji su se odazvali jer smo uspeli da okupimo fruškogorsku elitu.

Stručna komisija dodelila je priznanja u nekoliko kategorija. Uručeno je 25 zlatnih, 29 srebrnih i isto toliko bronzanih medalja. U kategoriji specijalna vina priznanje je pripalo Vinariji „Komazec“ iz Inđije za crveni Bermet, u kategoriji roze vina nagrađena je Vinarija „Kauška“ iz Krušedolskog Prnjavora. Najbolje belo vino ima Vinarija „Odrovački“ iz Rivice, a u kategoriji crvena vina, ujedno, i pobednik prvog Sajma fruškogorskih vina u Inđiji je Vinarija „Akuminkum“ iz Starog Slankamena sa Širazom iz 2013. godine.

-Zadovoljni smo, pre svega, što smo uzeli učešće a zatim i što smo dobili priznanje za Širaz iz 2013. godine koji je, inače, jako dobro ocenjen ove godine- istakla je Snežana Spasić iz Vinarije „Akuminkum“ Stari Slankamen i dodala:

-Nama su nagrade veoma drage jer smo iz hobija počeli da se bavimo vinogradarstvom. Naše grožđe su sadili i beru ga prijatelji i pozitivna energija i 1ubav su utkani su u svaku kap našeg vina.

Celodnevni program 1. Sajma fruškogorskih vina obogatili su i članovi Gradskog tamburaškog orkestra i rok benda „Stare kuke“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*