Inđija: Iz opštinske kase usmereno 80 miliona dinara za Dom zdravlja

Stalna stavka svih opštinskih budžeta je subvencija za primarnu zdravstvenu zaštitu, ali ove godine iz „opštinske kase“ u Inđiji vanredno je usmereno preko 80 miliona dinara za Dom zdravlja.

Ukupno nasleđeno dugovanje inđijskog Doma zdravlja pre godinu dana je iznosilo preko 260 miliona dinara – najveća stavka su dugovi farmaceutskim kućama za neplaćene lekove, ali i dug zaposlenima za neisplaćene troškove prevoza. Da bi se izbegla blokada računa ove ustanove, „uskočila“ je opština sa vanrednim dotacijama koje do sada iznose preko 80 miliona, čime je omogućeno optimalno poslovanje Doma zdravlja.

„Došli smo sada u situaciju da smo veliki dužnik, ali stabilna firma. Sada normalno funkcionišemo i nadam se da će tako i ubuduće biti“, rekao je dr Jovo Komazec, direktor Doma zdravlja u Inđiji.

Rukovodstvo opštine je ovaj problem ozbiljno shvatilo i druge planove odložilo, kako građani ne bi bili uskraćeni ni za jednu uslugu zdravstvene zaštite.

„Za ovih godinu dana i četiri meseca mi smo uspeli da vratimo dugove Doma zdravlja u oznosu od preko 80 miliona dinara, od kojih je oko 40 miliona dato farmaceutima i 40 miliona za troškove zaposlenih, i time su rešenja dugovanja putnih troškova u poslednje tri godine“, istakao je Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija

Pored vraćanja starih dugova rukovodstvo opštine sa pažnjom prati i tekuće rashode i  likvidnost Doma zdravlja, uz poseban napor da se održi spektar i nivo usluga zdravstvene zaštite u uslovima stalnog nedostatka pojedinih lekarskih specijalnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*