Inđija: Istraživački centar u čast srpskom naučniku

Nije lako učiniti nauku popularnom, ali ima onih koji nastoje da to postignu. Klub za negu nauke i kulture ,,Milutin Milanković“ Inđija s jedne strane i Istraživački centar u najavi, u Starom Slankamenu, koji takođe nosi ime ,,Milutin Milanković“, koraci su ka tom cilju. Inicijator i čovek koji povezuje relevantne faktore sa istom misijom je Milan Predojević, predsednik SO Inđija, koji je, gostujući u Otvorenom studiju Tv Fruška gora najavio početak rada Istraživačkog centra u Starom Slankamenu koji će se posvetiti izučavanju lesnih profila.

Lesni profili su kao otvorena knjiga. Sa njih se čita evolucija i promena klimatskih razdoblja na kugli zemaljskoj. Na obali Dunava u Starom Slankamenu nalazi se takva knjiga visoka 30 metara. Akademska javnost se odavno okuplja oko tog arheološkog lokaliteta, a sada je na pragu i osnivanje Centra.

-Istraživački centar, koji će nositi ime našeg velikog naučnika Milutina Milankovića, nalaziće se na samoj obali Dunava, na adresi Dr Borivoja Gnjatića 1 u Starom Slankamenu. Ono što je najvažnije,  istraživački centar će okupljati kako naučnike, tako i učenike iz inđijskih škola ali i studente iz cele naše zemlje radi istraživanja lesnih profila, paleozoika i svega ostalog što im je interesantno- kaže Predojević.

Plan je da se organizuju naučni kampovi za đake i studente, a sagledavaju se i mogućnosti boravka učenika i studenata koji će posećivati istraživački centar u Starom Slankamenu.

-Opština Inđija već više godina sarađuje sa Prirodno-matematičkim fakultetom iz Novog Sada na istraživanju lesnih profila u Starom Slankamenu, koji je jedan od najlepših na svetu- kaže predsednik SO Inđija i dodaje da je lesni profil Čot odličan primer teorije koju je Milutin Milanković dokazao.

Milutin Milanković se bavio istraživanjima Planete Zemlje. Istraživački centar će se nalaziti na samoj obali Dunava i okupljaće naučnike, đake iz inđijskih škola, studente iz naše zemlje radi istraživanja lesnih profila, paleozoika i drugih tragova burne evolucije Panonskog mora i ledenog doba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*