Gradimo staze, da ne bismo gradili bolnice

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković prisustvovao je promociji završetka izgradnje biciklističke staze u Gradu Sremska Mitrovica, na deonici puta od Mačvanske Mitrovice do Zasavice II. Izgrađena staza duga 4,2 kilometra, prva je faza projekta pod nazivom „Biciklističkim turizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“.

Pored Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam,  Projekat je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Grada Sremska Mitrovica u okviru Programa podrške ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji (PRRR). Regionalna razvojna agencija „Srem“ je spovela projekat.

-Gradimo staze da ne bi gradili bolnice – poruka je potpredsednika Pokrajinske vlade Ivana Đokovića, koji se ovim poziva na činjenicu da se u zemljama koje mnogo ulažu u biciklizam i sportsko-rekreativni turizam znatno smanjen rizik od kardiovaskularnih oboljenja stanovništva, čak i do 40 odsto.

Cilj ovog opsežnog i veoma značajnog projekta jeste da se u okviru razvoja ciklotruizma na teritoriji Sremskog upravnog okruga, kroz povećanje urbanih gradsskih područja sa teritorijom zaštićenih prirodnih dobara, velike gradske celine povežu sa rezervatima, poput SRP ,,Zasavica“. Pored unapređenja cikloturizma, težnja gradskih čelnika i partnera na ovom projektu jeste da se formira novi turistički proizvod, a u skladu sa Strategijom razvoja turizma Republike Srbije i Programom razvoja turizma Vojvodine.

Đoković je istakao da je izgradnja ove staze primer kako bi trebalo iskoristiti potencijal u turističkom i ekonomskom smislu. On dodaje da će ova staza prevashodno služiti za svakodnevnu komunikaciju, povećanje kvaliteta života ljudi, kao i za rekreaciju. Ovo utiče i na funkcionalnost ljudi, na povezivanje industrijskih zona i fabrika, povezivanje grada sa privrednim ili, pak, turističkim lokacijama.

Za potrebe realizacije prve faze ovog projekta postoje četiri izvora finansiranja, tačnije Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (7,5 miliona dinara), Sekretarijat (6,5 miliona dinara), dok su Grad Sremska Mitrovica i Ministarstvo izdvojili po 5 milliona dinara.

Biciklistička staza koja povezuje Mačvansku Mitrovicu i Zasavicu II jeste integralni deo savske biciklističke rute, međunarodne rute koja povezuje zemlje bivše Jugoslavije i obeležena je od Badovinaca, Opština Bogatić u Mačvanskom okrugu, do Bloka 45. Novoizgrađena biciklistička staza neće imati samo turističku namenu, već je od velikog značaja kako za meštane, tako i za radnike brodogradilišta ,,Vahali“.

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC uložila je sredstva i u Specijalni rezervat prirode Zasavica, koji je na poklon dobio električni autobus, bungalove i dečije igralište.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*