И ове године бесплатни уџбеници за основце, радови на обнови школа

За почетак нове школске године осим школараца и професора, припрема се и општина Рума. Из локалне самоуправе истичу да и ове године настављају са праксом бесплатних уџбеника за све основце, а за набавку потребних уџбеника средства су обезбеђена у општинском буџету.

 

„Јавна набавка је завршена, јавила су се два понуђача, један је прешао цену, један није и са њим ће бити потписан уговор. И као и прошле и као и претпрошле године, мислим да ће књиге у школи бити до 31. августа. Тако да ученици могу са новим књигама већ од 1. септембра да похађају наставу у новој школској години. За све основце, то је око 32 милиона има део који плаћа министарство, за прваке и социјално угрожене, све остало иде на терет буџета локалне самоуправе и то је оно што је већ уобичајено и људи су се већ навикли на то и с поносом можемо да кажемо да смо ми једна од ретких локалних самоуправа која у потпунсоти финасира уџбенике за сву децу“, рекао је Душан Љубишић, начелник Општинске управе Рума.

 

Истовремено, грађевинска сезона и чињеница да у школама нема деце ни особља, прилика је да се обаве и бројни радови на редовном али и капиталном одржавању објеката образовања, па су у току радови на обнови школе у Стејановцима.

„Па отприлике ништа није мењано осим столарије и то не цела него део један, тако да сад је баш комплетна реконструкција, ту је било проблема и са влагом, исто и подрум. То је јако стара зграда, ту су последњи раодви били пре више од 30 година када је адаптиран део да би се направио вртић и спојило се то са школом, а после тога није било никаквих радова осим те столарије“, рекла је Биљана Поповић Јовановић, заменица председника Општине Рума.

Из локалне самоуправе подсећају и да је више пута у последњем периоду обављена набавка рачунарске опреме за више школа, последње за Техничку школу, а реконструисани су и тоалети у Гиманзији.

„Завршена је јавна набавка за комплетну санацију крова на Техничкој школи, вредности око 6 милиона динара без пдв-а, започета је реконструкција комплетна подручног одељења у Стејановцима ОШ „Вељко Дугошевић“, вредност радова око седам милиона динара без пдв. Такође радимо и Путинцима, нешто у Платичеву и у плану је расписивање набавке за још неке школе. Практично гледали смо да све оно што су школе тражиле расподелимо у ову и у будућу буџетску годину и да кажемо да смо ове и следеће године успели да прођемо и уђемо у сваку школу, реконструисали санитарне чворове итд.“, рекао је Љубишић. 

Како је појашњено, укупна вредност свих инвестиција је 80 милиона динара, 40 милиона је издвојено ребалансом, док ће како је рекао начелник, преосталих 40 милиона бити планирано у наредној буџетској години.