Humanost na delu: Inđija prva u Vojvodini u akciji dobrovoljnog davanja krvi

Tokom 2017. godine realizovano je 39 redovnih i sedam vanrednih akcija dobrovoljnog davanja krvi. Vanredne akcije su organizovane zbog smanjenih zaliha krvi u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine (u letnjem periodu zbog manjeg broja davalaca, a u drugoj polovini godine zbog povećanih potreba za krvlju).

„U toku godine na teritoriji naše opštine ukupno 2.318 ljudi se odazvalo akcijama davanja krvi, od toga je njih 220 odbijeno iz zdravstvenih razloga. Kada se tome dodaju stanovnici naše opštine koji krv daju u Novom Sadu, Beogradu ili nekom drugom većem centru dobije se podatak da je od naših sugrađana prikupljeno ukupno oko 2.700 jedinica krvi“ kaže Mirela Sedlan sekretar Crvenog krsta Inđija.

Ova količina krvi znači da su naši sugrađani u 2017. godini bili jedni od najhumanijih u Srbiji sa procentom od oko 5,7 davanja u odnosu na broj stanovnika.

„Konačni rezultati će biti gotovi tokom februara meseca, ali mi očekujemo da ovo bude rezultat koji će biti najbolji u Vojvodini, a drugi u Srbiji, tako da naši sugrađani zaista zaslužuju sve pohvale za iskazanu humanost“, istakla je Sedlan.

U 2018. godini planirano je 39 redovnih akcija dobrovoljnog davanja krvi a prva je zakazana za 8. januar.

 

Izvor: Indjija.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*