Grejna sezona u Sremskoj Mitrovici počela nešto ranije

JKP „Toplifikacija” počela je grejnu sezonu. Radijatori su topli od 3. oktobra iako je do uobičajenog početka grejne sezone ostalo još 15 dana, zbog nešto nižih temperatura.

Gradske vlasti su odlučile da danas počnu s grejnom sezonom jer su dnevne i noćne temperature niže od onih na osnovu kojih se može pustiti grejanje. Danas je počelo grejanje u stanovima, a JKP „Toplifikacija” je još u toku leta uradila sve pripreme. Tim povodom su Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice i Slavko Sladojević, direktor JKP „Toplifikcija” sa saradnicima obišli kotlarnicu JKP „Toplifikacije” na Starom mostu. Kako su tom prilikom rekli predstavnici gradskih vlasti, oni rade na tome da sva preduzeća u gradu funkcionišu tako da je usluga građanima na najvišem mogućem nivou.

-Desetak, petnaest dana ranije nego što je to gradskom odlukom predviđeno, krećemo sa toplim probama, u stvari sa grejanjem svih stanova u Sremskoj Mitrovici. S obzirom na to da su dnevne temperature danas već ispod onih temperatura na osnovu kojih se može pustiti grejanje, naše Javno komunalno preduzeće „Toplifkacija” danas kreće sa grejanjem Mitrovčana. Svi sistemi za grejanje su spremni, remontovani u toku letnje sezone tako da i ovu grejnu sezonu dočekujemo spremni. Što se tiče našeg javnog preduzeća nadam se da ove godine nećemo imati većih problema što se tiče havarija s obzirom na to da je naš sistem za daljinsko grejanje u dosta dobrom stanju. Svake godine se dosta ulaže u poboljšanje kvaliteta grejanja i nadam se da ćemo imati još jednu uspešnu grejnu sezonu kao što smo to imali i do sada – istakao je Sanader.

U JKP „Toplifikacija” su pre desetak dana završili tople probe, a od jutros i zvanično ulaze u grejnu sezonu. Površina koju greju iznosi ukupno oko 240 hiljada kvadrata poslovnog i stambenog prostora.

– Mi se zvanično nalazimo u periodu toplih proba, pošto se nisu stekli zakonski uslovi zbog gradske odluke da krenemo sa grejnom sezonom ali kako u narednom periodu najavljuju pogoršanje vremenskih prilika, mi ćemo iz toplih proba ući u grejnu sezonu Što se tiče pokretenja sve je prošlo u najboljem redu nismo imali ni najmanji problem sa startom. Pre 15 dana smo završili funkcionalne hladne probe, proveren je kompletan sistem i za sada sve funkcioniše u najboljem redu. Ne koristimo mazut, njega čuvamo u rezervi, grejemo na gas i biomasu, i ima dovoljno gasa i biomase, tako da neće biti problema u narednom periodu što se tiče energenata. Što se tiče naših investicija, mi smo završili sve što je planirano. Jedino nije završeno na građevinskoj deponiji ali to nije zbog nas, nego se nismo mogli uklopiti u vreme sa pripremnim radovima koji teku za izgradnju stanova za snage bezbednosti. Najveća investicija bila je Jupiterova ulica koja nam je bila najveća boljka na toplovodu i to smo uspeli da saniramo ove godine. Naše grejanje koristi 3.400 stanova, a poslovnog prostora ima oko 80.000 kvadrata, ukupno oko 240.000 kvadrata. Koristim priliku da se zahvalim mojoj tehničkoj službi što su učinili neljudske napore da krenemo na vreme – izjavio je Sladojević.

Kako navodi Sladojević, cena daljinskog grejanja će ostati nepromenjena i za sada nema indicija da bi do promene moglo da dođe. Kao enregnet za grejanje koriste gas i na izmenjivačkoj stanici biomasu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*