Gradi se Goranski park na Zasavici

Simbolično na Međunarodni dan šuma zahvaljujući vrednim rukama najmlađih gorana iz Beograda i Zasavice počelo je formiranje Goranskog parka na pašnjaku u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

Sa namerom da ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovečanstva, Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donela je 1971. godine odluku da dan prolećne ravnodnevnice 21. mart, proglasi Svetskim danom šuma.

Detalj sa Zasavice

U godini edukacije mladih i Dana gorana, Pokret gorana Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokretom gorana Sremska Mitrovica je baš na današnji dan otpočeo prolećnu akciju pošumljavanja i ozelenjavanja područja širom Srbije.

Podršku obeležavanju Međunarodnog dana šuma dalo je i resorno ministarstvo, a rvu sadnicu u goranskom parku na Zasavici posadio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Senad Mahmutović.

Neposredna i najveća korist od šuma je što su one fabrika kiseonika. U Srbiji je trenutno 29 odsto površina pod šumama (oko 3 miliona hektara), a trebalo bi da zahvataju oko 41 odsto površina. Neplanskim sečenjem šume čovek ugrožava prirodu i prema procenama stručnjaka  godišnje nestane oko 16 miliona hektara šuma na svetu. Uprkos svemu, šuma je još tu, ali joj je potrebna čovekova zaštita.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*