Francuski filmovi u Sirmiumart-u

U saradnji sa „Francuskim institutom u Srbiji” i u okviru „Francuskog filmskog karavana”, Centar za kulturu „Sirmijumart” organizuje projekcije francuskih filmova. One će se održati u Art klubu „Sirmijumarta”. Svaka počinje u 19.00, a ulaz se ne plaća.

Ciklus „Komedije” čine četiri filma novije produkcije. Protagonisti filmova i njihova nastojanja da se izvuku iz neobičnih i teških životnih situacija odvešće vas daleko od svakodnevice i dobro vas nasmejati.

DATUMI PROJEKCIJA FILMOVA I SINOPSISI

11.3.2019. godine, ponedeljak

„Javna ličnost” – „Place publique”(FRA, 2018. godina, 99’)

Režija: Anjes Žaui

Igraju: Anjes Žaui, Žan-Pjer Bakri, Lea Driker

Kastro, nekadašnja zvezda malih ekrana, živi od stare slave i bavi se voditeljstvom. Vozač ga odvozi na žurku povodom useljenja njegove producentkinje i dugogodišnje prijateljice Natali, koja je kupila prelepu kuću nadomak Pariza. Njena sestra Elen, ujedno Kastrova bivša žena, takođe je pozvana na proslavu. Kad su bili mladi, delili su iste ideale, ali je uspeh učinio Kastra pragmatičnijim (i ciničnijim), dok je Elen ostala verna svojim uverenjima. Njihova kćerka Nina, koja je napisala knjigu inspirisanu životom svojih roditelja, takođe im se pridružuje. Dok je Kastro svedok vrtoglavog pada svoje popularnosti, Elen ga očajnički nagovara da u svoju emisiju pozove migrantkinju iz Avganistana…

12.3.2019. godine, utorak

„Pulen” – Le poulain” (FRA, 2018. godina, 97’)

Režija: Matje Sapen

Igraju: Aleksandra Lami, Finegan Oldfild, Žil Koen

Mladi političar Arno Žores se, igrom slučaja, pridružuje timu koji vodi izbornu kampanju jednog predsedničkog kandidata. On je asistent Anjes Karadžić, zadužene za odnose sa javnošću i moćne žene čije ga iskustvo privlači i fascinira. Ne štedeći, ona ga uči taktici vođenja kampanje i uz nju svedoči brojnim igrama i rivalitetima između članova tima, da bi i u njemu samom porasla velika želja za beskrupuloznim penjanjem na lestvici moći.

13.3.2019. godine, sreda

„Lepotica i lepotica” – „La belle et la belle” (FRA, 2018. godina, 95’)

Režija: Sofi Filijer

Igraju: Sandrin Kiberlen, Agat Bonitzer, Melvil Pupo

Dvadesetogodišnja Margo upoznaje četrdesetpetogodišnju Margo. Sve ih spaja i deluje kao da je reč o jednoj istoj osobi u različitim životnim dobima…

14.3.2019. godine, četvrtak

„Kao dečaci” – „Comme des garçons” (FRA, 2018, 90’)

Režija: Žilijen Alar

Igraju: Maks Bublil, Vanesa Gid, Solen Rigo

Rems, 1969. godina. Iskusni zavodnik i sportski novinar Pol Kutar odlučuje da organizuje fudbalsku utakmicu ženskih timova kako bi napakostio direktoru sportskog žurnala u kom radi. Emanuel Brino, koja je njegov omiljeni neprijatelj i direktorova sekretarica, prinuđena je da mu u tome asistira. Ne bivajući svesni svojih dela, njihove razmirice će prouzrokovati rađanje prve ženske fudbalske ekipe u Francuskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*