Драгана Милошевић разговарала са члановима Одбора за културу и образовање Европског парламента

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Покрајинској влади примила делегацију Европског парламента – чланове Одбора за културу и образовање, коју је предводио  Милан Звер из Словеније, а чинили су је и   Доминек Руис Девеса из Шпаније, Предраг Фред Матић из Хрватске и Андреј Слабаков из Бугарске.

Пожелевши им пријатан боравак у Новом Саду – европској престоници културе, Драгана Милошевић је упознала чланове делегације са активностима Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама апострофирајући простор АП Војводине као један од јединствених у Европи где се више од три века живи у заједништву  и где данас живи 26 нација у 45 општина, са око два  милиона становника.

Посебну част не само Граду Новом Саду, већ и читавој држави Србији чини титула Европске престонице културе, која у свом садржају и обиму јесте повезала све нивое власти и зато је Покрајинска влада, према речима Милошевићеве, издвојила 729 милиона динара за  културне садржаје, активности и  гостовања, распоређеним на неколико културних станица у граду.

„Секретаријат на чијем сам челу, када је реч о култури, оснивач је 12 еминентних институција културе и суоснивач је заједно са националним саветима националних заједница пет Завода за културу националних мањина“, истакла је Милошевићева и додала да је Српско народно позориште као најстарији национални театар део лепезе наших установа, те да су ту, између осталих и Музеј Војводине, Музеј савремене уметности Војводине, Архив Војводине, Покрајински завод за заштиту споменика културе и многе друге установе.

Секретар Драгана Милошевић је прецизирала да, осим редовне финансијске подршке нашим установама, Скретаријат расписује и јавне  конкурсе из области културе, јавног информисања и верских заједница, као и за подршку цивилном и невладином сектору, као и за културне институције  локалних самоуправа.

Подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић, који је присуствовао радном састанку, са поносом је истакао и рад регионалног Јавног сервиса Радио-телевизије Војводине, који емитује програм на српском језику и 15 језика националних заједница, што је јединствен пример када је реч о праву на јавно информисање свих националних заједница у Војводини. Према његовим речима, пружена је институционална аутономија по највишим европским стандардима у контексту остваривања права националних заједница у области информисања.

Шеф делегације Милан Звер овом приликом се захвалио на гостопримству поздрављајући присутне и у име председнице Одбора за културу и образовање Европског парламента Сабине Верхајем.

Он је истакао да су импресионирани богатим садржајем европске престонице културе, као и изузетним односом према поштовању националних заједница, чија су права на језик, писмо, културу и информисање заступљена и у Скупштини Војводине, па самим тим и у Србији.

Овом приликом, чланови делегације пружили су пуну подршку Србији на њеном путу ка Европској унији.