Донаторска берба грожђа у Ердевику за шидску музичку школу

Берба грожђа један је од најважнијих догађаја у винаријама у циклусу производње вина, а да се рад, задовољство и хуманост могу спојити у једно, пример је друга донаторска берба грожђа која је одржана у виноградима Винарије „Брестовачки“ у Ердевику, на падинама Фрушке горе у близини језера Мохарач.

„Берба је на почетку. Ми смо обрали за розе вина, а сада беремо црвене сорте, ту ће бити вранац, и мерлоа, и шираза, тако да видећемо ко од тимова упадне у који ред. Грожђе је зрело, тако да нема превише бирања, гајбе су спремне, маказе су спремне, само руке које ће то да ураде како треба“, каже Бојан Брестовачки, Винарија „Брестовачки“ Ердевик.

 

Скуп берача, чланова Ротари клубова широм Србије, био је на Салашу, одакле се пут винограда кренуло кочијама и тракторима. А да би се добро могло радити, мора се и добро јести, те је зато припремљен богат виноградарски доручак . Иако су неки од учесника по први пут у животу ушли у виноград као берачи, већина се добро снашла у овом послу. У тимовима од по троје, такмичили су се берачи из Шида, Сремске Митровице, Руме, Београда, Новог Сада.

 

Циљ донаторске бербе грожђа јесте било скупљање средстава за куповину нове хармонике за Основну музичку школу „Филип Вишњић“ у Шиду.

„Ова акција је започета још у претходној ротаријанској години, али због низа околности није завршена, али ево ми се зато надамо и зато смо се окупили како би та хармоника коначно могла да засвира у музичкој школи у Шиду“, рекао је Живко Рајаковић,  председник Ротари клуба Сремска Митровица.

Била је ово прилика да се ужива у прелепој природи Ердевика и падина фрушке Горе, али и у добром друштву, доброј храни и добром вину, а да се уједно и помогне ономе коме је потребно.

„Циљ је наравно дружење и да помогнемо тим ђацима који остварују награде на престижним такмичењима“, истиче Брестовачки. 

Подршку Донаторској берби грожђа дао је и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, који је том приликом истакао да осим хуманитарног карактера,  велики значај ове манифестације је и у успостављању контаката међу људима и очувању традиције виноградарства.

„Седећи за овим столом  упознало седвоје младих људи, дошли из Новог Сада и кажу ми имамо девојку за удају, они имају момка за женидбу и тако је и код мене у Херцеговини било, и да ништа друго нисмо урадили данас,  спојили смо двоје младих људи, а и спојили смо се сви. И желим да се захвалим породици Брестовачки на једној овако сјајно организованој акцији“, рекао је Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам.

Осим уживања у домаћој храни, добрим винима и слатком грожђу, за учеснике је била организована и вожња фијакером кроз винограде, затим игроказ из представе „Срем наша кућа“, а све се завршило  уз богати ручак  и чувене војвођанске  тамбураше.

 

Весна Самарџија