Domovi kulture – mesta koja oživljavaju selo

Pre nekoliko decenija, domovi kulture bili su centar zbivanja u rumskim selima. U njima su se održavale igranke, predstave, gledali prvi filmovi i organizovali koncerti. U njima su se održavali bitni sastanci, donosile važne odluke za selo, rešavala bitna pitanja za seosku zajednicu. Vremenom, mladi su se sve više okretali gradu, selili su se pa se njihov broj smanjivao, ili su kulturne i zabavne sadržaje pronalazili na drugom mestu. Igranke su preseljene u diskoteke i klubove, filmovi u bioskope ili na male ekrane, telefoni su postali nezaobilazan posrednik u komunikaciji, druženja kakvih je nekada bilo, danas je sve manje. Domovi kultura su opusteli, a zub vremena ih nije zaobišao.

Ipak, u rumskim selima žive oni koji se rado sećaju kako su domovi kulture nekada izgledali i koliko su značili lokalnoj zajednici, a sve više je i onih mlađih koji bi ove uspomene da ožive na moderan način. Lokalna samouprava je prepoznala ovu potrebu i na njoj se vredno radilo.

Posle nekoliko decenija Dom kulture u Buđanovcima, selu rumske opštine, sija novim sjajem. Opština Ruma je rešila da finansira obnovu tog objekta koji je nekada bio među najlepšim objektima kulture u ovom kraju. Za tu namenu iz opštinskog budžeta izdvojeno je više od 5 miliona dinara.

Buđanovčani su se nekada ponosili svojim Domom kulture, gde su organizovali svoje proslave, manifestacije i druženja. Poslednjih 10 i više godina, kako kažu, Dom je mrtav i sablasan. Oronula zgrada na kojoj se veoma malo radilo nije bila upotrebljiva. Ove godine došao je red i na rekonstrukciju tog objekta što će, kako kažu meštani sela, doprineti boljoj atmosferi i boljem ugledu sela.

Uređenje kulturnog objekta u ovom sremskom selu, deo je opštinskog tendera za mesne zajednice, a sredstva opredeljena baš za Buđanovce su većinska, istakao je predsednik Opštine Ruma, Slađan Mančić. Više od 5 miliona dinara namenjeno je za obnovu Doma kulture u Buđanovcima, a predsednik Mančić ističe da je ovo još jedan pokazatelj da lokalna samouprava vodi odgvornu finansijsku politiku, što je, kako kaže, zbog sveukupne situacije veoma značajno.

I meštani Donjih Petrovaca ponovo će stari Dom kulture koristi u svrhe za koje je i namenjen. Naime, godinama taj Dom nije bio u funkciji i, kako meštani kazu, koristio je kao magacin. On sada izgleda potpuno drugacije, zahvaljujući Opštini Ruma, koja je za potpunu rekonstrukciju objekta izdvojila oko milion dinara. Zamenjen je stari pod, urađeni sanitarni čvorovi, ugrađena nova stolarija, pločice, završeni molerski radovi, a privodi se kraju i osvežavanje spoljašnje fasade.

Podsetimo, ovi radovi nisu usamljeni. Slična investicija je realizovana i u Dobrincima 2018. godine kada je uređen jedan od najvažnijih objekata u ovom sremskom selu. Prvobitno su samo planirani radovi na zgradi u kojoj se nalaze prostorije mesne zajednice, mesne kancelarije, vrtića i prostorije seoskog fudbalskog kluba. Nakon toga je usledio zahtev Saveta MZ Dobrinci da se zgrada Novog doma kulture, kako ga meštani nazivaju, takođe renovira. Ova inicijativa je podržana i izdvojeno je tom prilikom dodatnih pola miliona dinara da se uredi fasada na ovom objektu, na kome ništa nije rađeno od momenta kada je podignut 1989. godine.

Iz rumske opštine poručuju da su ovi objekti nešto po čemu su spomenuta sela prepoznatljiva i da je neophodno vratiti im stari ugled i osposobiti ih da ponovo budu stecišta kulture, manifestacija i druženja.

PROJEKAT “DRUŠTVENA ODGOVORNOST – DEO USPEŠNOG RAZVOJA RUME” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE OPŠTINE RUMA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*