Dom zdravlja Ruma: Obeležena Evropska nedelja borbe protiv karcinoma materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice u Srbiji se obeležava po 12. put, pod sloganom „Stop raku grlića materice“ u periodu od 28. januara do 3. februara. U akciju obležavanja se uključio i Dom zdravlja „Ruma“.

Tokom ove nedelje prenosi se poruka o značaju dostupnih mera prevencija u našoj zemlji u cilju sprečavanja oboljevanja i umiranja od raka grlića materice, a ovogodišnji slogan je „Stop raku grlića materice“.

„Apelujemo na sve žene da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Tim povodom u domu zdravlja je organizovana akcija preventivnih ginrkoloških pregleda“, rekla nam je dr stom. Jelena Stojanac Mračević, v.d. direktora Dona zdravlja Ruma.

Lekari kažu da je odziv žena na pregled tokom ove akcije odličan, ali i da je dalje neophodno raditi na podizanju svesti o značaju prevencije karcinoma grlića materice, jer je reč o podmukloj bolesti.

„Statistički smo mi četvrta zemlja u Evropi po obolevanju od karcinoma grlića materice, a druga zemlja po smrtnosti, 1300 žena godišnje oboli, 500 umire. Dužnost nam je da sprovodimo ovakve akcije svakog meseca, a ne da čekamo evropske dane, jer žene kad se jave na pregled kod nas to već budu kasne faze,“ izjavio je dr Nebojša Cero, specijalista ginekologije i akušerstva.

Iz rumskog Doma zdravlja poručuju da na preglede treba dolaziti tokom cele godine, a ne samo u periodu kada se obeležava Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*