Devetnaest godina tradicije: Plivanje za časni krst u Sremskoj Mitrovici

Devetnaesto po redu plivanje za časni krst za Bogojavljenje okupiće i ove godine u Sremskoj Mitrovici na Savi, mnogobrojne učesnike, očekuju organizatori. Ovoj svetkovini, koja se održava u Maloj crkvi i na Savi prethodiće sveta liturigija uz prisustvo episkopa sremskog gospodina Vasilija.

Prošle 2017. godine na Bogojavljenje za plivanje do Časnog krsta u Sremskoj Mitrovici prijavilo se 127 učesnika. Ove 2018. se očekuje još veći broj plivača, kažu iz Svebor družine „Sveti Dimitrije“ koji su uz Srpsku pravoslavnu crkvu organzatori manifetsacije. Zainteresovani mogu da se prijave do sutra do 17.00 sati u maloj crkvi ili u prostorijama Svebor družine.

„Okupljaymo se ovde u hramu Svetog arhiđakona Stefana da obeležimo veliki dan, bogojavljenski praznik, kada se Bog potpuno otkriva ljudima“, rekao je protonamesnik Andrej Avakumović.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

„Pozivamo građane Sremske Mitrovice da svi zajedno učestvujemo u jednoj lepoj manifestaciji, koja broji veliki broj ljudi. Prvo će se održati sveta liturgija od 09.30, a kruna će biti plivanje za časni krst u reci Savi. Svi učesnici su vitezovi i pobednici, bez obzira na to ko prvi dopliva do krsta“, dodao je Avakumović.

Umelo je na bogojavljenje da bude i -15C. Prognostičari kažu da će u petak temperatura biti oko 10 stepeni. Savska voda je oko šest. Možda brojke nisu tako ledene, ali sigurno je jedno- za časni krst plivaju samo najhrabriji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*