„Дани јабуке“ Пољопривредне стручне службе у Павловцима

Пољопривредна стручна служба у Руми организовала је у свом засаду у Павловцима манифестацију Дани јабуке. Била је то прилика да се на лицу места провери какав је овогодишњи род, али и квалитет јабуке која је једна од најзначајнијих воћних врста у Срему.

Род је задовољавајући као и квалитет кажу стручњаци румске Пољопривредне службе, јер није било штета током пролећа када су забележена јутра са мразом. У засаду су примењене и све агротехничке мере.

У току је берба јабуке и у региону Срема. Јабуке се беру и у општини Рума у којој је јабука доминантна воћна врста и заузима 1240 хектара, док је она најзаступљенија и у Војводини где заузеима близу 7500 хектара.

У засаду Пољопривредне стручне службе у Руми у Павловцима берба је већ при крају. Санда Кљештановић из те службе каже да су и род и квалитет задовољавајући.

Порука произвођачима са овогодишњих „Дана јабуке“ је да се приликом подизања нових засада обавезно коснултује струка како би се избегле грешке које је касније тешко исправити. Такође произвођачима је представљен вишегодишњи проблем који се односи на обојеност јабуке.

Овоме додајмо податак да се сваке године мењају стандарди, захтеви потрошача, потребе произвођача, али и технологија производње тако да воћари морају све то да прате уколико желе да буду конкурентни и успешни у тој врсти производње.

Рецимо још и то да је на хектар и по принос јабуке у засаду Пољопривредне стручне службе у Руми 80 тона.