Danas obeležen dan Opštine Beočin

Danas je obeležen dan Opštine Beočin koji se slavi 16. oktobra u dan sećanja na oslobođenje opštine Beočin 1944. od okupatora. Otkrivene su biste četvorice mladića koji su poginuli u građanskom ratu na prostorima bivše Jugoslavije: Siniše Šušnjara, Bore Topalovića, Tome Božića i Milorada Crepulje koji su  kao dobrovoljci otišli da brane vekovna ognjišta srpskog naroda i srpstvo u tim krajevima.

„Posle 26 godina podignute su biste četvorice momaka koji su otišli i pre nego što su saznali šta je život. Dobili su svoje mesto u Parku heroja i tu ćemo moći polaganjem venaca, sećanjem i dobrom voljom da se donekle odužimo ovim herojima iz naše opštine kao i njihovim porodicama koje su izgubile najdragocenije“, rekao je Mitar Milinković, predsednik Opštine Beočin.

Ovom prilikom otvorena je i bista Dimitrija Lazarova Raše iz Čerevića koji je za ratne zasluge među prvim borcima i kao jedan od najmlađih, proglašen za narodnog heroja 1945. godine. Posle rata imao je čin major i komandovao je brigadom Jugoslovenske armije.

A među brojnim dobitnicima oktobarske nagrade našli su se:

Saša Jovanović za uspehe ženske košarkaške ekipe,

Radivoj Rakić Ćega za afirmaciju sela Banoštor,

Katolička crkva Sveta Barbara, Beočin,

Petar Marinković, samohrani otac,

Predrag Komljenović za društveni rad,

Rodoljub Daničić za razvoj fudbala,

Diljaj Šaban za preduzetništvo,

Šumska zajednica Beočin,

Udruđenje žena Jana,

i legendarni Živko Žile Živanović, trener fudbala.

„Trenirao sam svu decu Beočina i okoline, radim to od 1981. godine. Nekad sam radio sa prvim timom, posle sa omladincima i kadetima a sada sa najmlađima, od 10 do 6 godina. Verovatno me pamte po nekim ljudskim kvalitetima,  uvek sam voleo da porazgovaram o detetu sa kojim radim sa njegovom porodicom“, rekao ja trener Živanović.

U  Domu kulture u prisustvu velikog broja zvanica, visokih funkcionera, predstavnika ministarstva, sekretarijata grada Novog Sada, bratskih opština Herceg Novi iz Crne Gore, Batanje iz Mađarske, Ugljevika iz Republike Srpske i ostalih prijatelja i brojnih gostiju, održana je svečana sednica i dodela najviši opštinskih priznanja za 2017. godinu. Aplauzom se izdvojio KUD Stevan Petrović Brile.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*