Danas je Sveti Nikola: Srećna slava

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Slava Sveti Nikola je po broju Srba koji je slave možda čak i u vrhu, a takođe je hramovna i manastirska slava. Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve. Sveti Nikola pada u vreme (tačno na polovini) velikog božićnog posta.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u celom hrišćanskom svetu. Roditelji su ga, kao sina jedinca i kao dar od Boga, njemu i posvetili.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasleđenu imovinu. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe, i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju među ljude.

Jedne od slava koje se najčešće slave do Božića su: 27. oktobar – Prepodobna Paraskeva (Sveta Petka), 31. oktobra – Sveti apostol i Jevanđelist Luka, 8. novembar – Sveti Velikomučenik Dimitrije (Mitrovdan), 14. novembar – Sveti Kozma i Damjan (Vrači), 16. novembar – Sveti Đorđe (Đurđic), 21. novembar – Sabor SveTog Arhangela Mihaila (Aranđelovdan), 24. novembar – Sveti Mučenik Stefan Dečanski (Sveti Mrata), 4. decembar – Vavedenje Presvete Bogorodice, 17. decembar – Sveta Varvara, 19. decembar – Sveti Nikolaj Čudotvorac (Nikoljdan).

Srećna slava!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*