Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Rođenje Hristovo predstavlja jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, on simbolizuje dolazak Sina božijeg na zemlju i pored Uskrsa predstavlja jedan od najvažnijih praznika u hrišćanskoj religiji.

Božić po julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije, slave pripadnici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta gora.

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena po gregorijanskom kalendaru, sinoć su proslavili Badnji dan uoči Božića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je juče božićnu čestitku beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i drugim poglavarima, sveštenstvu, redovništvu, monaštvu i vernicima, koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.

„U svetlosti rođenja Bogomladenca Hrista, svim građanima Srbije koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, želim da se ljubav i mir usele u njihova srca i njihove domove i da najradosniji hrišćanski praznik proslave u sreći i blagostanju,” naveo je predsednik Srbije.

„Neka nas ovaj praznik podseti da su međusobno uvažavanje, poštovanje i razumevanje vrednosti koje nas ujedinjuju i spajaju”, dodao je Vučić u čestitki.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je takođe božićne i novogodišnje praznike beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i vernicima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru:

„Želim vam da praznične dane provedete u miru, radosti i duhovnom blagostanju. Neka vam Božić donese mnogo lične i porodične sreće, zdravlja, uspeha i napretka”, navodi se u čestitki premijerke.

 

Izvor: dnevnik.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*