Da više nikad ne bude ratovanja: Obeležen Dan opštine Inđija

U Inđiji obeležen je Dan opštine, a koji se vezuje za događaj  kada je ovaj sremski grad oslobođen od fašističke okupacije 22. okotobra 1944.godine.

Oktobarske svečanosti u Inđiji počele su još u petak – tradicionalnim uličnim trkama, a koje je otvorio pokrajinski sekretar za omladinu i sport Vladimir Batez.

„Sama činjenica da se ova trka održava 53. put, govori o njenom značaju za vašu opštinu i možete biti ponosni na nju. Svi koji ste uzeli učešće i koji podržavate ovu manifestaciju ste za nas već pobednici“, izjavio je Batez.

Na sam dan oslobođenje Inđije u Drugom svetskom ratu prvo je organizovan  prijem boraca, potomoka i poštovalaca narodno-osmobodilačke borbe i prigodan kulturno-umetnički program, a poruku ovog skupa prenela je predsednica opštinskog SUBNOR-a Dragica Kovačević.

„Poruka je da vaspitavamo mlade generacije, da pamte šta nam se desilo, da oproste i da ih naučimo da poštuju različitosti i da u našoj višenacionalnoj Vojvodini sa nacionalnim manjinama živimo zajedno, a ne jedni pored drugih“, poručila je Dragica Kovačević.

Kao i prethodnih godina i ove opština podržava sve manifestacije koje podsećaju na slobodarsku tradiciju ove sremske opštine.

Centralni događaj obeležavanja Dana opštine bila je svečana akademije na kojoj su dodeljene tradicionalne Oktobarske nagrade za doprinos razvoju opštine. Pored privrednih organizacija, kao što su IGB automotiv, Tehnoeksport, Univerzum – ciglana, Zadruga „Voćar“ – ovogodišnji dobitnik je filmski reditelj u usponu – Nemanja Ćeranić.

„Velika mi je čast što sam dobio ovu nagradu i nadam se da ću sledeće godine u ovo vreme imati premijeru svog filma u Kulturnom centru“, rekao nam je Ćeranić.

Sa željom  da na ovim prostorima više nikada ne bude ratovanja, predsednik Opštine Vladimir Gak ističe da on i njegovi saradnici ipak i i danas vode jednu posebnu borbu

„Mi danas vodimo borbu protiv nezaposlenosti, protiv korupcije i kriminala. Borimo se da naša opština svakim danom bude sve lepša i ono što karakteriše naš narod jeste stalna borba“ izjavio je Gak.

Kulturno-umetničkim programom, posebnim spletom  tradicionalnih vrednosti ovog podneblja,  dat je  pečat svečanoj akademiji povodom Dana opštine Inđija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*