COVID 19 – Trenutno stanje u Beogradu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Šidu i Pećincima

Na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti covid-19, Vlada Srbije na današnjoj sednica donela je nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja građana. Nove mere odnose se na grad Beograd, imajući u vidu specifičnosti epidemiološke situacije. U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara. Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu. Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru. Vlada je takođe donela odluku da se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi. Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara. Sve mere za grad Beograd važe u periodu od naredne dve sedmice, odnosno do 18. jula 2020. godine.

Prema epidemiološkim podacima, Novi Sad je trenutno najugroženiji grad u Vojvodini, jer svakog dana ima 20 do 30 novoobolelih od virusa kovid19. U Vojvodini je u sredu registrovano 44 obolelih, od kojih je polovina u Novom Sadu. Koliko zaraženih ima u Novom Sadu nije poznato, ali je izvesno da ih ima najviše u Vojvodini, kako je istakao pokrajinski premijer Igor Mirović. On je naveo da se sličan broj zaraženih beleži već nekoliko dana, odnosno da ima do 40 novoobolelih u pokrajini dnevno i da je uglavnom polovina iz Novog Sada. Prema Mirovićevim rečima, posle Novog Sada po broju obolelih sledi Vrbas sa desetak slučajeva, dok se u ostalim opštinama uglavnom beleži bar po jedan.

Trenutno je na teritoriji Opštine Stara Pazova 24 aktivna slučaja zaraženosti virusom covid 19. Svi imaju blažu kliničku sliku, niko nije na respiratoru, čak niko nije ni u bolnici, saznaje RTV Stara Pazova. Lekari pretpostavljaju da je broj nešto veći, s obzirom da se određen broj građana nije javljao u Dom zdravlja zbog blage kliničke slike ili iz nekih drugih razloga. Svi slučajevi su iz drugog, najnovijeg naleta korene u našoj opštini. Inače, od aprila do danas testirano je 926 osoba i više od dve trećine obolelih su muškarci. Od sledeće nedelje na teritoriji staropazovačke opštine otvoriće se dve nove Kovid ambulante i to u Krnješevcima za stanovnike Nove Pazove, Vojke i Krnješevaca i u Surduku za stanovnike mesta u podunavlju.

Štab za vanredne situacije Opštine Šid, na današnjoj sednici a zbog trenutne situacije izazvane virusom covid – 19 na teritoriji Republike Srbije, doneo je nekoliko preventivnih mera. Od danas se angažuje tim za dezinfekciju koji će vršiti dezinfekciju javnih površina na teritoriji Opštine Šid; zabranjuje se okupljanje u zatvorenom prostoru za više od 100 osoba,a na otvorenom prostoru za više od 500 osoba.

Štab za vanredne situacije Opštine Pećinci saopštio je da je u poslednja dva dana na teritoriji pećinačke opštine potvrđeno još četiri slučaja infekcije virusom covid-19. U cilju sprečavanja daljeg širenja korona virusa na teritoriji opštine, štab je doneo odluku o zabrani organizovanja proslave seoskih slava, vašara i svadbi na teritoriji opštine. Na snazi je i dalje obaveza korišćenja zaštitnih maski u javnom prevozu, a štab apeluje na građane da koriste zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima, da se pridržavaju propisane fizičke distance, kao i da redovno dezinfikuju ruke pranjem, sedamdesetoprocentnim medicinskim alkoholom ili natrijum-hipohloritom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*