Čortanovci: 5. „Šekspir festival“ od 28. juna do 03. jula

Čikaški hip-hop mjuzikl Q-gents, koji je američki MTV opisao kao ništa manje nego brilijantan, zatim Please, contue – suđenje Hamletu sa pravim advokatima, sudijama i veštacima i Tit Andronik, hit predstava Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice, koja je obeležila pozorišnu sezonu u regionu, samo je deo programa 5. Šekspir festivala koji će biti održan od 28. juna do 3. jula na četiri različite lokacije- u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima, Malom pozorištu “Duško Radović” i Akademiji umetnosti Novi Sad.

Program će ove godine po prvi put biti proširen i Šekspirom za Veliku decu, za koji će ulaznice biti besplatne. Nikita Milivojević, idejni tvorac i direktor Festivala istakao je da posetioce očekuju mnoga, nesvakidašnja iznenađenja.

-Ove godine očekuju nas zaista iznenađujuće forme, koje najpoznatija Šekspirova dela smeštaju u današnjicu, u moderno doba. U Q-gents glavni akteri, prerušeni u žene i u savršenom ritmu nam pričaju priču o Dva viteza iz Verone. Ovaj mjuzikl potpisuju braća Q-Brothers, redovni izvođači na njujorškom Brodveju. U Please, continue, suđenje Hamletu za ubisto Poloniusa, vodiće pravi advokati i sudije. Konačnu presudu o njegovoj nevinosti doneće publika-,istakao je Nikita Milivojević, direktor i idejni tvorac „Šekspir festivala“.

Program će otvoriti predstava Tit Andronik Igora Vuka Torbice, koju su kritičari proglasili jednim od najznačajnijih dela prošle sezone. Inače, ova godina nova je i jedinstvena prilika da domaća pozorišna publika pogleda najaktuelnije predstave savremene svetske produkcije posvećene Šekspiru, kažu organizatori. Jelena Gavrić, producent Malog pozorišta Duško Radović rekla je da će kao prateći program Festivalu, od 30. juna do 2. jula biti izveden i Šekspir za veliku decu.

-Uz prethodnu rezervaciju karata, publika će moći besplatno da uživa u predstavama iz Engleske, Grčke i Srbije- ostakla je Jelena Gavrić, producent Malog pozorišta „Duško Radović“ i dodala da je najbolje vreme da se Šekspir predstavi deci u uzrastu od pet do sedam godina

Podsetimo da je osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*