Чишћење депоније у Краљевцима, следи чишћење и у Добринцима

У румском селу Краљевци у току је чишћење дивље депоније која се протеже дуж атарског пута, што је у  складу са тренутном политиком коју Општина Рума води – а то је здравија и чистија животна средина.

Радове на уклањању отпада обишла је данас председница Општине Рума заједно са сарадницима, али и са представницима Министарства за заштиту животне средине, који су подржали Општину Рума на овом пројекту.

 

„Заиста се трудимо да уредимо нашу животну средину, да живимо у једној чистијој и лепшој средини, да подигнемо свест свих нас почев од нас самих па наших суграђана колико је важно чувати своју животну средину и колико је важно правилно отклањати отпад било да се реди о грађевинском или комуналном отпаду. Управо у разговору са државним секретаром добили смо значајне информације и савете како даље да наставимо процес санирања и уклањања дивљих депонија. Најефикаснији начин је након уклањања депонија да постављамо и видео надзор што се показало већ на самом почетку године након затварања дивље депоније у Жарковцу када на ефикасан начин утичемо на свест грађана како се да се правилно опходе према својој животној средини јер без здраве животне средине немамо ни здравог живота“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Чишћење дивљих депонија у Руми подржало је Министарство заштите животне средине од којег је добијено пет милиона динара за депоније у Краљевцима и Добринцима, док је Рума као општина учествовала са још додатних пет милиона динара.

„Уклоњено је око 700 дивљих депонија, два конкурса, доста општина и градова. Што се тиче дивљих депонија и настанка треба да се ради на свести сваког грађанина. Драго ми је што видим овде у Руми да се стварно ради и иде се ка томе да се спречи тај неки еколошко проблем? а то су дивље депоније којих у Србији има преко 3.500 где смо ми успели тих 700 депонија заједно у сарадњи са јединицама локалне самоуправе и морам да похвалим и Општину Рума која ради и сама, без помоћи Министарства да са локација где су настале дивље депоније уклања отпад. У наредном периоду ми смо обезбедили и камере и видео надзора и објаснио сам председници да може да нам се обрати да им и то омогућимо да ипак спречимо настанак оваквих дивљих депонија“, Александар Дујановић, државни секретар у Министарству за заштиту животне средине.

Надлежни апелују на грађане, пре свега на мештане, да не стварају нове дивље депоније, уз подсећање да је Комуналац сада обезбедио контејнере у селима. Радови на чишћењу дивље депоније у Краљевцима требало би да буду окончани у наредних месец дана.

 

Весна Самарџија