Ћирић: У септембру почиње сређивање Споменика револуције

У  склопу ширих радова на уређењу центра Руме, осим сређивања фасада, полирања трга, замене мобилијара, уређења мале фонтане, у плану је и сређивање Споменика револуције, који се налази на самом Градском тргу, међу Румљанима познатијег као трубе.

„Очекујемо да већ током септембра почну радови , видећемо ко ће се јавити од извођача,која ће бити динамика радова, колико је заправо споменик оштећен, да ли ће успети да се до краја године у целости свих седам композиција овог споменика реконструише или ће ући у наредну годину са реконструкцијом“, рекла је председница Општине Рума Александра Ћирић. 

За ову намену из општинског буџета издвојено је 6 милиона динара, али то свакако неће бити довољно, кажу надлежни.

„То је довољно само за конзервацију споменика. Међутим, споменик је веома оштећен. Читава конструкција споменика и унутрашњост споменика је веома оштећена , тако да ће ту бити потребни веома обимни и захтевни  грађевински радови на статици и побољшању саме конструкције споменика“, појаснила је председница. 

Подсетимо, Споменик револуције на Градском тргу у Руми изграђен је 1975. године и од тада није озбиљније реконструисан.

Овај споменик представља непокретно културно добро и знаменитост је Руме. Такозване „трубе“ представљају формираних седам војвођанских народно ослободилачких бригада, а рог је између осталог и симбол позива на устанак.