Celer – profitabilna biljna vrsta (VIDEO)

Sremski povrtari nisu opredeljeni za gajenje samo jedne ili dve biljne vrste. Oni koji se ozbiljno bave povratstvom gaje po nekoliko vrsta i tako su konstantno prisutni na tržištu. Antun Markić iz Rume trenutno ima paradajz, papriku rogu, zelenu salatu, a ovih dana privodi kraju i proizvodnju celera koji je izuzetno profitabilna biljnja vrsta.

Dugogdišnje iskustvo u povrtarskoj proizvodnji porodice Markić iz Rume je potvrda da je povrće iz njihovih plastenika i sa njiva vrhunskog kvaliteta. Ovo potkrepljuje i činjenica da se njihov celer nalazi na naslovnoj strani prospekta jedne holandske semenske kompanije. Celer će uskoro na tržište. Dobro je rodio i doneće dobru zaradu.

Ovih dana počeće i berbe paprike roge iz plastenika. Stigla je ranije na tržište što je dobro jer će cena biti povoljna. Dobro se zaradilo i od paradajza koji je postigao prosečnu cenu od 100 dinara za kilogram. I zelena salata ima svoje tržište i dobro se prodaje, a pored svega toga Markić ima i posebnu vrstu paradajza od koje se kuva džem.

Posla Markići imaju svakodnevno, ali se isplati. Rade za poznatog kupca i sve je onda lakše. Prvi iznose robu na tržište i postižu uvek najbolju cenu. Plan je da sledeće godine započnu organsku proizvodnju i sve što proizvedu prodaju na pijaci gde će, kako kažu, imati svoju tezgu i garantovati, kao i do sada za bezbednost i kvalitet svojih proizvoda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*