Briga o osobama sa smetnjama u razvoju je obaveza odgovornog društva

Najbolji i najleši primer humanog i društveno odgovornog ponašanja jeste briga o onima koji od toga zavise, kojima je neophodna prijateljska ruka, dodatna briga i podrška da bi rasli, razvijali se, bili što više samostalni. Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Rumi je mesto gde možete upoznati osobe od 5 do 26 godina koji imaju poteškoće u razvoju, intelektualne smetnje, fizičke invaliditete ili kombinovane smetnnje koje im otežavaju ili onemogućavaju svakodnevno funcionisanje. Iako pristup svakom od korisnika Boravka, zahteva individualnost i posebnu pažnju, zbog problema sa kojima se suočavaju, ono što je svim korisnicima zajedničko jesu dobronamerni osmeh, skromne želje i neizmerna ljubav kojom uzvraćaju za svaki lep gest koji im je upućen. Svaki posetilac, gost i prijatelj Boravka iz ovih prostorija izađe nešto drugačiji nego što je došao, jer se ovde uče bitne lekcije o životu i borbi za svako novo i lepše sutra.

Značaj jedne ovakve ustanove u lokalnoj zajednici je izuzetan, a samo njegovo postojanje govori u prilog razvijenoj svesti o tome da je dužnost zajednice da pomogne onima kojima je to potrebno. Uspostavljanje Boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju je podržano od strane IPA programa Evropske unije pre devet godina, ali je njegovo održavanje je omogućila lokalna samouprava. Boravak je smešten u objektu OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ u Rumi, ima površinu od 250 m kvadratnih, a unutrašnjost objekta je prilagođena posebnim potrebama koje imaju njegovi korisnici. O korisnicima brinu posebno obučeni radnici, a Boravak može da primi 20 korisnika i radi šest dana u nedelji.

U ovoj ustanovi, uz pomoć i stalni nadzor deca i mladi pokušavaju da savladaju osnovne životne, fizičke i društvene veštine koje im omogućavaju da funkcionišu što samostalnije. sam boravak i usluge koje se u njemu pružaju nastoje da zadovolje individualne potrebe svakog korisnika i da mu omoguće što brži i kvalitetniji dalji razvoj. Boravak je od izuzetnog značaja za korisnike jer se ovde nalaze u interakciji sa drugim osobama koje se suočavaju sa smetnjama u razvoju, pritom uče da se odgovorno ponašaju prema sebi i drugima, da sarađuju. Osim toga, od velikog je značaja i za celokupnu porodicu korisnika, jer se uz saradnju sa stručnim licima postižu bolji rezultati, a olakšava se i svakodnevni život roditelja i staratelja posebno ukoliko dete ili mlada osoba zahteva stalni nadzor.

U istom objektu u Rumi smešten je i Dnevni centar za odrasle sa intelektuanim i mentalnim smetnjama. On funcioniše od 2016. godine a značajnu podršku u radu daje Opština Ruma. Dnevni centar može da primi 15 korisnika koji su starosti između 26 i 40 godina, a koji imaju smetnje u razvoju, mentalne smetnje i poteškoće koje ih sprečavaju da samostalno funkcionišu i budu aktivni član društva. Aktivnosti koje se ovde sprovode, prilagođene su potrebama korisnika. Svakom korisniku se pristupa individualno u skladu sa njegovim mogućnostima i potrebama. Osoblje koje ovde radi je stručno obučeno a čini ga zdravstveni radnik, fizioterapeut, radno-okupacioni terapeut, kreativni radioničar…

Ove ustanove nastoje, pre svega, da svojim korisnicima omoguće pomoć pri razvoju, sticanu znanja i veština koji će im pomoći da se osamostale, da brinu o sebi i izgrade stav prema drugima i njihovim potrebama. S timu vezi, Boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, na primer, u svom radu primenjuje inkluzivne sadržaje, odnosno omogućava kontakt svojih korisnika sa okruženjem. Organizuju se izleti i ekskurzije, obilasci grada, manifestacija i drugih sadržaja. Korisnicima centra je neophodno pružiti podršku da se uklope, prilagode, da osete poverenje u svoju sredinu. Dnevni boravak i Dnevni centar imaju velik broj prijatelja među građanima, organizacijama, udruženjima, ali i lokalnim kompanijama, što daje dodatnu motivaciju za naporan rad ali je i samo po sebi nagrada.

PROJEKAT “DRUŠTVENA ODGOVORNOST – DEO USPEŠNOG RAZVOJA RUME” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE OPŠTINE RUMA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*