Besplatno lečenje za učesnike ratova

Veterani koji su učestvovali u ratovima od 1991. do 1999. godine, uključujući i ratne vojne invalide, moći će bez uputa da se leče od bolesti radijacije – kancera i PTSP. Takođe će biti omogućeno i smeštanje na VMA onih učesnika ratova za koje se ukaže potreba.

Do ove odluke došlo se nakon sastanka između predstavnika Vlade Srbije i predstavnika Udruženja RVI Srbije svih ratova i Srpskih ratnih veterana, a kako ističe Cveće Jovanović, predsedni mitrovačkog ogranka Srpskih ratnih veterana, lečenja će se sprovoditi i u vojnim bolnicama u Novom Sadu i Nišu i što je najvažnije, bez ikakvih procedura dobijanja uputa.

-Sada je na nama da u narednih trideset dana sastavimo spiskove svih učesnika u ratovima koji boluju od navedenih bolesti. Spisak mora da sadrži ime i prezime, matični broj i adresu. Dobro je što je dogovor postignut, kako zbog naših veterana koji će konačno dobiti priliku da se adekvatno leče, tako i zbog činjenice da je država konačno na neki način počela da prepoznaje nas i naše probleme i potrebe, kaže Jovanović.

Inače, Udruženje “Srpski ratni veterani” u Sremskoj Mitrovici broji nekoliko stotina članova, što je kako kaže Jovanović, samo deo ukupnog broja učesnika ratova koji se procenjuje na nešto više od 3.500 nekadašnjih boraca. Njihov status još uvek nije do kraja rešen, pa svaki pomak u komunikaciji sa predstavnicima republičke vlasti predstavlja korak napred.

– Mi imamo članove koji su bili na redovnom služenju vojnog roka, imamo dobrovoljce, pripadnije Vojske i Policije, ljude koji su bili deo Srpske Vojske Krajine. Neki od nas su bili u Krajini, neki u Republici Srpskoj, a svi su učestvovali u odbrani zemlje od NATO agresije. Često se dešava da su upravo ovi poslednji zanemareni, posebno oni koji su svoj dug državi odužili u Mitrovici, Rumi, Moroviću, Erdeviku, Manđelosu… Neretko se sa lakoćom i podsmehom govori o tome da oni nisu ni ratovali, pa verovatno nemaju ni pravo da bilo šta traže. Ja sam na Kosovu i Metohiji bio od 1997. pa do kraja rata i imam puno pravo da kažem da svaki veteran treba da ima jednak status i pravo. Nisu vojnici odlučivali gde će biti raspoređeni. Oni su bili tamo gde im je rečeno da budu, stavili su svoje živote na raspolaganje državi i pošteno je da se to poštuje i vrednuje. Prilika da se besplatno leče, nadam se, tek je početak u promeni te svesti, smatra Jovanović.

Rok za sastavljanje spiskova je kraj juna. Svi veterani i ratni vojni invalidi koji su zainteresovani za ovu uslugu, mogu se javiti na brojeve telefona Lazara Milošeića, predsednika mitrovačkog odbora Udruženja ratnih vojnih invalida 060-052-9- 569 i Cveću Jovanoviću na broj 064-121-5-468.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*