„Bašta Pustolova“ u Starim Banovcima: Jedinstven prostor, oplemenjen prirodom

Uz sremsko Podunavlje uvek se vezuje i ukusna hrana od ribe koja plovi jednom od najvećih reka u našoj zemlji. Jedan takav objekat, u kom se sprema jedna od najboljih ribljih čorbi u Sremu, pronašli smo u Starim Banovcima. U pitanju je „Bašta Pustolova“, koja nije samo obična kafanica sa ukusnom hranom već i sedište Kluba ljubitelja ekstremnih sportova Pustolov. Marko Prodanović, vlasnik i entuzijasta priča priču Pustolova.
Na samoj obali Dunava u Starim Banovcima pre nekoliko godina nikla je jedinstvena kafanica. Celu ideju sproveo je u delo Marko Prodanović i od divljine na samo nekoliko stotina metara od centra sela prvo okupio članove kluba ekstremnih sportova, a zatim vremenom stvorio bazu hedonizma nazvanu „Pustolov“. Ovaj prostor je po svemu jedinstven jer ima dušu oplemenjenu drvećem koje je na ovom mestu posadio Marko i njegovi prijatelji pre 15 godina, a stalni stanovnici, i zimi i leti su labudovi.
„Na kraju ispada da je „Pustolov“ specifičan što je jednostavna prirodna priča. Ništa posebno, ni specijalno, a zapravo u tome jeste poenta. Ova cela priča građena je godinama sa srcem i dušom, svako je uneo neki svoj stil i ono što je specifično jeste da ovde ne postoji pravac, već krivina“, rekao je za naš medijski centar Marko Prodanović, vlasnik Bašte Pustolova.
Pre nekoliko godina kada su Marko i prijatelji krčili divlju deponiju koju su našli na mestu sadašnje kafanice „Pustolov“ pronašli su mađarske forinte iz 1800. godine i ljudske kosti. Tada su otkrili mogućnost da su u pitanju kosti vojskovođe Atile Hana i došli na ideju da od toga naprave turističku atrakciju.
„Naši prijatelji Mađari to nisu primili sa oduševljenjem, ali smo ih na kraju ubedili da to jesu kosti Atile Hana. Napravili smo i bunar želja koji nam je voda odnela pre koju godinu, ali očekujemo da će priča nastaviti da se razvija i da od toga napravimo turističku atrakciju“, dodao je Prodanović.
Ipak, Marko ima i ozbiljnije planove čija je realizacija pri kraju. U pitanju je kamp sa bungalovima koji bi trebao da zaživi u narednim godinama. Takođe, od sledeće godine potrudiće se da potpomognu turističkom razvoju Opštine Stara Pazova organizovanjem kanu tura po Dunavu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*