Banoštorski dani grožđa se ove godine drugačije obeležavaju (VIDEO)

Banoštorski dani grožđa su manifestacija koja je  posvećena vinu i vinogradima, a koja se održava prvog vikenda u septembru. Ove godine zbog situacije sa korona virusom neće biti održana kao prethodne 24 godine. Organizatori su se odlučili da 11. septembra organizuju druženje u manjem obimu i tako obeleže 25. godišnjicu ove manifestacije.

Radivoj Rakić, predsednik Saveta MZ Banoštor, kaže da  su Banoštosrki dani grožđa prva manifestacija u Srbiji koja najavljuje početak berbe, jer na severnim padinama Fruške gore, grožđe sazreva ranije nego u drugim vinskim reonima. Kaže da njihove vinograde obasjavaju dva sunca, pa zato imaju izuteno kvalitetno grožđe i još bolje vino.

Banoštorski dani grožđa se održavaju više od dve decenije. Ovo bi trebalo da budu 25. po redu, ali zbog situacije sa korona virusom prvog vikenda u septembru plato na obali Dunava biće prazan. Zbog duge tradicije Dani grožđa biće obeleženi na drugačiji način i to nedelju dana kasnije.

Meštani Banoštora i ove godine očekuju dobar rod grožđa, a samim tim i kvalitetno vino. Inače, ova manifestacija je  izuzetno dobra i za turističku promociju Banoštora, imajući u vidu činjenicu  da u tom selu živi oko 800 meštana koji proizvedu 1000 litara vina po glavi stanovnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*