Bačka Palanka: Bolji uslovi za sezonske radnike- rešenje problema rada na crno

Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi je projekat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj koji bi u okviru novog zakonskog rešenja trebalo da reši problem rada na crno u poljoprivredi. O tome je bilo reči na sastanku organizovanom u Bačkoj Palanci, gde su osim predstavnika NALED-a i Opštine, prisustvovali poslodavci, ali i radnici u oblasti poljoprivrede.

Sezonski radnici poseban su problem kada govorimo o sivoj ekonomiji i o zapošljavanju, jer su procene da u Srbiji na sezonskim poslovima, trenutno radi preko 300.000 ljudi „na crno“, a oko 60. procenata u poljoprivredi. Suština projekta je donošenje novog zakonskog rešenja koje će omogućiti da jako veliki broj sezonskih radnika, koji se trenutno nalazi u crnoj fazi , odnosno koji ni na koji način nisu prijavljeni i ne postoje u sistemu, budu prijavljeni i na pojednostavljen način uvedeni u legalne tokove, kaže Tisa Čaušević iz Naled-a.

“Ono što bismo želeli je da svako ko zaposli sezonskog radnika ima mogućnost da ga dan za dan na jednostavan način prijavi elektronskim putem, da poslodavac ima garanciju da je radnika redovno uveo u sistem, a pri tom bi porezi i doprinosi na te radnike bili višestruko umanjeni,nego što to sada definiše zakon o radu”.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Nemačkom organizacijom za razvojnu saradnju, a ovom tematikom Naled se bavi od 2015, dok je projekat limitiran na dve godine. Iako se rešenje donosi na državnom niovou, potrebno je aktivno učešće i lokalnih zajednica, napominje Aleksandar Borković, zamenik predsednika Opštine Bačka Palanka.

Predstavnici resornih ministarstava, NALED-a i Nemačke razvojne  agencije GIZ  u Vladi Srbije  potpisali su Memorandum o sprovođenju projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ tokom ove godine, a kao rezultat ovog projekta, smatra se da će se sledeće godine povećati broj registrovanih zaposlenih koji će imati penzijsko i invalidsko osiguranje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*