2018. godina biće u znaku stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sastanku u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu, održanom povodom priprema za obeležavanje sto godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i prihvatio da bude počasni predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje jednog od najznačajnijih datuma u našoj nacionalnoj istoriji.

Naredna, 2018. godina biće u znaku obeležavanja ovog velikog jubileja.

Pre nepunih sto godina, 25. novembra 1918. godine, Velika narodna skupština kojoj je prisustvovalo 757 poslanika, jednoglasno je donela odluku o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, dok je Srem, na zboru u Rumi, istu odluku doneo dan ranije.

Odlukama Velike narodne skupštine ostvareni su vekovni snovi srpskog naroda i njegovih velikana sa ovih prostora.

Na sastanku su bili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, šef Poslaničke grupe u Skupštini AP Vojvodine „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ Milenko Jovanov, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Učesnici sastanka dogovorili su se o formiranju Organizacionog odbora, na čijem će čelu biti Igor Mirović. Odbor će pripremiti program aktivnosti kako bi jubilej naredne godine bio obeležen na dostojan način.

Jedna od aktivnosti biće i otvaranje novog Muzeja prisajedinjenja 1918, u kome će na jednom mestu biti sistematizovana i izložena borba srpskog naroda za svoja prava na jezik i pismo, autonomiju, kulturu i ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom.

Ove godine, centralna manifestacija kojom će se obeležiti 99 godina od prisajedinjena Vojvodine Kraljevini Srbiji, biće održana 24. novembra, u velikom holu zgrade Pokrajinske vlade.

 

Foto: vojvodina.gov.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*