Сеоски туризам – најбољи начин да упознате Рађевину

Како би упознали традицију и културно наслеђе неког места туристички радници широм планете препоручују да се одлучите за сеоски туризам. Овај вид туризма, кажу, осигурава да ћете се у топлој сеоској атмосфери упознати са свим укусима, обичајима и традицијом једног народа. Једно од таквих засигурно је и Рађевина, за многе то је крај са великом душом и пријатељским духом.

Да се добар глас надалеко чује сведочи и наша посета Крупњу и сеоским домаћинствима на више локација – планина Јагодња, Добри поток, Брезовица и Бела црква.

Планинска кућа – Мачков камен

Уколико радите у граду где су присутни отерећујући звуци аутомобилских сирена и  саобраћајане гужве или радите неки по вас заморан посао, идеално место за ваш одмор је Планиска кућа породице Ђурђичић која се налази на неких 10-так километара од центра Крупња.

Ушушкана између мирисних борова, на једном од пропланака планине Јагодње, недалеко од Спомен костурнице  на Мачковом камену, планинска кућа чини праву оазу мира. Њен власник, Драган Ђуричић каже да се из дворишта куће пружа поглед далеко, чак до Хидроцентрала у Обреновцу, на реку Дрину, Сремску Митровицу, а када је време сунчано и ведро види се чак и ауто – пут.

Планинска кућа капацитета је за четири особе, али могу и шест. Ове ћете се свако јутро сигурну будити уз опијајуће звуке цвркута птица – кажу власници, Драган и Драгица Ђуричић.

Планиснка кућа

Поред стандардних лежајева у понуди је и покретни беби креветац што ову кућу чини идеалном за одмор читаве породице. У приземљу се налази кухиња са дневним боравком и купатилом, док се на спрату налазе две спаваће собе са мањим балконом. Као што је унутрашњост објекта пријатна, ништа мање очаравајуће није ни двориште које поред ширине и зеленила поседује и мини дечји парк, озидан роштиљ, лежаљке и летњи базен. Зимски период посебно је очаравајућ. Када снег падне и задржи се и на путу и на гранама то представља прелепу природну фотографију, а домаћини својим гостима нуде на кориштење санке и скије, док лети имају могучност употребе скутера.

Конак Добри поток

Наша следећа дестинација био је етно комплекс Добри поток у истоименом крупансјком насељу. Налази се на само два километра од центра града и представља спој културе и традиције. У склопу Конака Добри Поток налази се ресторан, капацитета до 100 места који је идеалан за организацију свих врста прослава, као и велика башта ресторана са дечијим игралиштем која је окружена нетакнутом природом. У ресторану можете пробати традиционалну храну коју припремамо с љубављу као и домаће производе из Рађевине.

Етно комплекс нуди 50 смештајних јединица  које су распоређене у 18 индивидуалних кућица под различитим именима. Свака кућица носи назив неког рађевско села па су ту могу видети Ликодра, Костајник, Бањвац, Врбић, Крупањ, Кржава, Церова и друге. Оне су су различитог капацитета (двокреветне, четворокреветне и петокреветне) и све су опремељене собом за спавање, купатилом, инвертер климом која се користи за хлађење и грејање као и ТВ- уређајем. Такође, у склопу етно комплекса постоји фризерски салон, а  у току је и изградња отвореног базена, спортског терена, проширења капацитета али и постављања путоказа на  пешачкој стази.

Konak Dobri potok

Кућица Добри поток

У непосредној близини конака налази се и Кућица Добри поток, која је подједнако лепа и топла. Иако је доста мањег смештајног капацитета, плени топлотом и хармонијом, а њени влаасници сваког госта, па тако и нас, дочекали су са традиционалном рађевском трпезом. Ова кућица поседује прелепо двориште обогаћено етно детаљима и мини летњом баштом. У приземљу објекта налази се кухиња са великом трпезаријом, док су на спрату лежајеви. Како истичу власници, њихов објекат највише посећују румунски бајкери, који кад једном осете дух Кућице Добри поток редовно јој се и враћају.

Александрин конак

Alekandrin konak, Bela crkva

Још једно сеоско домаћинство које се одлучило да искористи мере подршке Општине Крупањ и категоризује свој смештајни капацитет за потребе развоја сеоског туризма је „Александрин конак“ у Белој цркви.

Према речима власнице конака, Александре Селукић, ова троспратна велелепна кућа нуди могућност боравка за 10 особа. Ту су једна једнокреветна, три двокреветне и једну трокреветну. Својим гостима поред смештаја, може понудити и домаће органске сокове од руже, нане и рузмарина.

domaći sokovi

На идеју је дошла након боравка у граду дугог 27 година, а са жељом да поново оживи Белу цркву која је некад била јако позната и популарна, а данас нажалост заборављена.

Александрин конак, иако се налази ужем центру села, плени великим и прелепим двориштем. Ту је и летња башта, цветни вртови, винова лоза испод које се може и седети, баш као што су некада наше баке и деке.

Конак витеза Рађа

Milan Pantelić, vlasnik Konaka viteza Rađa

Милан Пантелић, власник Конака витеза Рађа

Бисер Рађевине, поред свих горе наведених објеката, је и Конак витеза Рађа у Брезовицама чији власник, Милан Пантелић, негује и чува од заборава успомену на витеза из доба цара Лазара. Уколико се одлиучите да посетите Рађевину овај конак никако не бисте смели да заобиђете, јер ту ћете поред одличне и укусне традиционалне хране, моћи да дегустирате неку од домаћих брендираних ракија, али и да од власника чујете легенду о витезу Рађу. О овом прелепом етно конаку и самој легенди говорићемо још, јер они заиста и завређују свачију пажњу.

Љ.Марковић