Народна ношња-понос пазовачких Словакиња

Народна ношња-понос пазовачких Словакиња

Словачка заједница у Срему кроз рад неколико удружења чува успомену на своје претке и традицију. Они су вековима, негујући традицију, од свог језика, ношњи, кулинарства и уметности направили бренд препознатљив у целом свету. Када се спомену Словаци у Војводини, прва мисао су жене у богато украшеној народној ношњи, са специфичним широким сукњама.

Да би се бавиле етнографијом и културом Словака, чланице удружења при СКУД-у „Херој Јанко Чмелик“ из Старе Пазове организовале су се по први пут давне 1921. године на челу са Људмилом Хурбановом. Удружење се и данас бави прикупљањем старих ношњи, ради на очувању старих обичаја и негује ручне радове.

Народна ношња код Словака увек је била симбол традиције, одређивала је економски статус, брачни статус, старост. За свако словачко место или крај везивала се и специфична ношња, а та специфичност огледала се у коришћењу одређених кројева, тканина, орнамената, у богаству колорита, као и у пропратним украсним детаљима и накиту.

Како кажу чланице пазовачког удружења, на ношњу су посебно поносне а већина њих је наследила од својих бака и прабака.

-Ја имам народну ношњу коју су носиле моја мама и бака. Ја је носим само у посебним приликама. Желимо ту љубав према традицији да пренесемо на нашу децу, унуке…Да и они знају како се игра фолклор у народним ношњама- истакла је Ана Балаж.

Она нам је објаснила да словачка ношња подразумева да жене носе по неколико сукња.

-Најлепша је она која се види. Али најзанимљивије су оне испод- каже Ана додајући да су сукње изузетно тврде.

-Јако их уштиркамо, па их тако мокре пегламо да би биле чврсте и лепо стајале. Много материјала се утроши како би сашили једну сукњу, чак око пет метара и уз то иде и богата чипка, па трачице које зову шпицеви, баршањике… Део ношње су и зепе и чарапе. Чарапе су урађене специјално са ружицама. И шешир је некада био обавезан део ношње али сада више није- истиче Словакиња из Старе Пазове и додаје да је све то некада било јако скупо, али данас више није.

-На жалост, све мање Словакиња се тако облачи. Само још ми које играмо фолклор. Ношња је сада више постала део изложби и сајмова на којима као удружење учествујемо и као што сам и рекла, носимо је када наступамо на фестивалима у оквиру СКУД-а „Херој Јанко Чмелик“- објашњава нам Словакиња Ана Балаж из Старе Пазове.

Варијанте словачке народне ношње

Иако јединствена, словачка народна ношња има и неколико варијанти. То се посебно огледа у ношњама које су заступљене у Срему, Банату и Бачкој. Разлике су, каже Балажова, у појединим елементима кроја, изгледу силуете, украсима, називима делова ношње и материјала од којих је ношња направљена.

Када је у питању словачка ношња заступљена у Бачкој, постоји разлика између ношњи католичких и евангеличких Словака, док је у Срему карактеристична ношња старопазовачких Словака. Словачка ношња у Срему у великој мери задржала је архаичне форме, које су у другим местима давно замењене савременим формама ношње. На крају, за банатску је карактеристична ковачичка ношња, где спада и ношња Словака из места Падина, Војловица, Хајдучица и Јаношик, где је видљив мађарски утицај.